Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Antrumperforatie, sluiten van opening tussen neusbijholte en mondholte
Patiëntenfolder

Antrumperforatie, sluiten opening tussen neusbijholte en mondholte

Soms ontstaat er door het verwijderen van een tand of kies een opening tussen de neusbijholte en de mondholte (antrumperforatie). Om ontsteking te voorkomen wordt de opening gesloten. In deze folder leest u wat de werkwijze is bij het sluiten van een antrumperforatie en welke nazorg nodig is. Heeft u na het lezen nog vragen, stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of de verpleegkundige.

Ontstaan opening

Het bot boven de wortels van de tanden of kiezen in de bovenkaak kan heel dun zijn. Daardoor kan soms door het verwijderen van een tand of kies een opening ontstaan, die een verbinding vormt tussen de neusbijholte/kaakholte en de mondholte. Door deze opening kan speeksel in de neusbijholte komen. De kans is dan groot, dat door de bacteriën in het speeksel een ontsteking van de neusbijholte ontstaat. Om dat te voorkomen wordt de opening tussen neusbijholte en mondholte gesloten.

Voor de operatie

Voorbereiding

  • Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee.
  • Wij vragen u om voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek bij uw eigen apotheek een geneesmiddelenpaspoort op te halen. Het geneesmiddelpaspoort is een lijst met de geneesmiddelen die u op dit moment gebruikt.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor de operatie. U kunt gewoon eten en drinken.
  • U mag uw medicijnen zoals gebruikelijk innemen.
  • Neem 1 uur voor de ingreep twee paracetamol in.
  • U mag na de behandeling niet zelf autorijden. Zorg ervoor dat u naar huis wordt gebracht door een begeleider.

De operatie

Omdat de behandeling onder steriele omstandigheden wordt uitgevoerd, desinfecteert de assistent(e) het gebied rondom de mond. Daarna wordt een doek over u heen gelegd. Ook hoofd en ogen worden afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. U kunt wel onder de doek doorkijken.

De kaakchirurg snijdt een stukje van het tandvlees los, legt dit over de over de opening heen en hecht het daar vast. U wordt voor deze operatie plaatselijk verdoofd.

Na de ingreep mag u weer naar huis. U mag na de behandeling niet zelf autorijden. Zorg ervoor dat u naar huis wordt gebracht door een begeleider.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Na de operatie

Pijnklachten

De verdoving is na ongeveer vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee, deze zijn ook ontstekingsremmend. Soms krijgt u ook een recept voor antibiotica en/of neusdruppels.

Zwelling

Door de operatie kan de wang opzetten. De zwelling is na twee dagen het hevigst en slinkt daarna langzaam. Soms ontstaat ook een bloeduitstorting. De wang verkleurt dan en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weer weg.

Bloedverlies

De dag van de ingreep en de volgende dagen erna kan er wat bloed uit de neus of mond komen. Dit is normaal en houdt vanzelf op.

Adviezen voor thuis

Zolang het tandvlees nog niet is genezen moet u grote verschillen in luchtdruk tussen mond en neus vermijden. Dit doet u door de eerste tien dagen na de behandeling:

  • de neus niet te snuiten
  • als u moet niezen, de mond wijd open te houden
  • geen blaasinstrument te bespelen
  • voorkomen dat u kou vat en neusverkouden wordt
  • niet te roken
  • geen limonade te drinken met een rietje (dus niet te zuigen)
  • geen zware dingen te tillen en niet te bukken

U kunt uw tanden gewoon poetsen, maar wees de eerste dagen wel voorzichtig in de buurt van de wond. Na de eerste dag moet u over de hechtingen heen gaan poetsen, dit bevorderd de genezing. Poets dan vanaf tandvlees richting tand met een handtandenborstel.

Drink de eerste dagen na de behandeling geen alcoholhoudende dranken. Deze zijn slecht voor de genezing van de wond.

De hechtingen lossen vanzelf op dit duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

Risico’s en mogelijke complicaties

Een enkele keer verloopt de genezing van de wond niet helemaal zoals het behoort. Het is verstandig contact met ons op te nemen als:

  • u koorts krijgt boven 39°C (een geringe verhoging is normaal).
  • na vier of vijf dagen de pijn of zwelling niet afneemt maar juist erger wordt.
  • u een toenemend vol gevoel onder de ogen of een drukkend gevoel in de wang krijgt.
  • er viezigheid uit de neus komt.
  • u merkt dat er lucht of vloeistof van de mond in de neus komt.
  • u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Wanneer zich thuis deze problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 0485-84 53 35.

Voor spoed buiten kantooruren kunt u contact opnemen met onderstaande ziekenhuizen:

Van maandag t/m donderdag: Elkerliek ziekenhuis in Helmond, telefoonnummer 0492 - 595571 (de SEH en vragen naar dienstdoende kaakchirurg).

Vrijdag t/m zondag: Radboud UMC in Nijmegen, telefoonnummer te (de SEH en vragen naar dienstdoende kaakchirurg).

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met polikliniek Chirurgie, op telefoonnummer 0485-84 53 35.