Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Pijnbehandeling: Blokkade van de zenuwwortel
Patiëntenfolder

Pijnbehandeling: Blokkade van de zenuwwortel

Een blokkade van de zenuwwortel kan gedaan worden bij pijn in de nek en rug met uitstraling naar de armen of benen, bij pijn na een rugoperatie en pijn bij post-traumatische dystrofie. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Pijn door een zenuwwortel kunt u voelen in uw nek of rug. Soms straalt de pijn vanuit uw nek uit naar uw schouder, arm, hand of vingers. Vanuit uw rug kan de pijn uitstralen naar uw bil, been, voet of tenen.

Voor de behandeling

De voorbereiding

Kom met een begeleider naar het ziekenhuis voor een (proef)-behandeling. Als u laag in uw rug wordt geprikt, kunt u tijdelijk last hebben van krachtsverlies in uw benen.

Gebruikt u bloedverdunners (antistolling)? Dan kan het zijn dat u hier tijdelijk een vervangend middel voor moet gebruiken. Dit bespreekt u met uw pijnspecialist.

De behandeling

Wat kunt u verwachten?

Om uw pijn te verhelpen doen we eerst een proefbehandeling. Als blijkt dat deze proefbehandeling slaagt, gaan we bij een volgende afspraak een langwerkende blokkade uitvoeren.

Proefbehandeling

Met een proefbehandeling verdoven we een zenuwwortel. De verdoving dienen we toe met een naald. Per proefbehandeling testen we één zenuwwortel. Als de pijn vermindert of zelfs verdwijnt voor enkele uren, weet de specialist dat deze zenuw de pijn veroorzaakt.

Langwerkende blokkade

Als de proefbehandeling is geslaagd, gaan we bij een volgende afspraak een langwerkende blokkade uitvoeren. Bij een langwerkende blokkade veranderen we de pijngeleiding en het gedrag van de zenuw. Hiervoor gebruiken we een naald die elektrische stroompjes kan afgeven. Het effect hiervan is overigens meestal niet definitief, maar effectief voor een aantal maanden tot jaren. Dit verschilt per persoon.

Na de behandeling

Waar moet u rekening mee houden?

Na een zenuwblokkade zijn er niet of nauwelijks complicaties te verwachten. U mag alles weer doen. U kunt spierpijn voelen op de plaats waar is geprikt. Als er een bloedvaatje is geraakt, kan er een blauwe plek ontstaan.

Het is mogelijk dat u na de blokkade pijnvermeerdering ervaart omdat u behandeld bent in het voor u toch al pijnlijke gebied. Door tijdelijke zwelling/irritatie/vochtophoping kan de pijn oplopen. Hier kunt u tot ongeveer 2-3 weken na de behandeling last van hebben.

Door de verdoving kunt u enkele uren krachtsvermindering ervaren in uw arm of been. Dit gaat vanzelf weer over. Het is wel noodzakelijk dat u met een begeleider naar het ziekenhuis komt en gebruik maakt van een rolstoel. U mag ook niet zelf terug rijden na een behandeling ook al voelt u zich goed in verband met de verzekering.

Samenwerking met Radboudumc

De pijnbehandeling in het Maasziekenhuis wordt uitgevoerd door pijnspecialisten van het Radboudumc. Deze folder is gebaseerd op de informatiefolder van het Radboudumc.

Meer informatie

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met de Pijnpoli via telefoon 0485-84 57 70. U wordt dan ingepland voor een consult met een pijnverpleegkundige of arts om uw vraag te beantwoorden.

 

Uitgebreide informatie over een zenuwblokkade kunt u lezen in de folder ‘Zenuwblokkade’.

Juli 2021 – Versie 3
ANE003

 

Specialismen