Maasziekenhuis Pantein Gebouw op afstand
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Orthoptist
Patiëntenfolder

Orthoptist

U bent door uw arts verwezen naar de orthoptist. De orthoptist is werkzaam binnen de poli Oogheelkunde. Zowel volwassenen als kinderen kunnen bij een orthoptist terecht. Deze folder informeert u over het onderzoek en de behandeling bij de orthoptist.

Wat is orthoptie?

Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Orthoptie betekent letterlijk ‘recht zien’. Door een rechte oogstand kunnen beide ogen zich zo goed als mogelijk ontwikkelen. Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of aan de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld.

Wat doet een orthoptist?

Een orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Constateert de orthoptist afwijkingen dan volgt, zo mogelijk, een behandelplan. Een orthoptist is volledig opgeleid en bevoegd om zelfstandig een behandelplan voor te stellen en deze met u te bespreken.

Met welke klachten kunt u bij de orthoptist terecht?

  • Lui oog
  • Brilafwijkingen bij kinderen
  • Scheelzien
  • Dubbelzien
  • Hoofdpijn en/of leesproblemen

Behandeling en onderzoek

Afhankelijk van de conclusie of diagnose kan de behandeling bestaan uit het afplakken van een oog, het voorschrijven van oogdruppels en het voorschrijven van brilcorrecties en / of oefeningen. Als een operatie noodzakelijk is maakt de orthoptist in samenspraak met de oogarts een operatieplan.

Het eerste orthoptische onderzoek kan ongeveer anderhalf uur duren. Draagt u al een bril? Maak deze schoon voordat u bij ons op de polikliniek komt. Tijdens het onderzoek worden de ogen (meestal) gedruppeld. De druppels moeten zo’n 30-45 minuten inwerken en zorgen voor verwijding van de pupil. U kunt tijdelijk wazig gaan zien en dat kan enige uren aanhouden.

Vanwege de grote pupillen (en daarom lichtgevoeligheid) is het verstandig om een zonnebril mee te nemen en niet zelf auto te rijden. Het kan gemiddeld 24-48 uur duren voor de druppels volledig zijn uitgewerkt. Na het onderzoek van de orthoptist kan het zijn dat u nog door een oogarts gezien wordt. We adviseren u om samen met een begeleider te komen.

Bij kinderen wordt het orthoptisch onderzoek op een speelse wijze, met poppetjes en lampjes uitgevoerd. Vanwege het precieze onderzoek, vragen we u om alleen met uw kind te komen zodat er geen afleiding is van broertjes of zusjes.

Samenwerking

De orthoptisten en de oogartsen in het Maasziekenhuis werken nauw samen. Als blijkt dat de oorzaak van de klachten (ook) op het terrein van een ander specialisme ligt, overlegt de orthoptist met de oogarts of huisarts voor verdere verwijzing en/of onderzoek.

Verhinderd?

Mocht u verhinderd zijn op het afgesproken tijdstip, bel dan zo spoedig mogelijk met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 0485–84 53 70.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze voorafgaand aan de behandeling of telefonisch (0485 – 84 53 70) stellen.

Op www.orthoptie.nl (website van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten) vindt u nog meer informatie.

Specialismen