Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Littekenbreuk
Patiëntenfolder

Littekenbreuk

Een littekenbreuk is een defect in de spierlaag van de buikwand op de plaats waar deze dichtgemaakt werd na een operatie. Een littekenbreuk kan zich na elke buikoperatie voordoen. De wondgenezing kan door verschillende factoren worden beïnvloed waardoor deze niet optimaal is. Een littekenbreuk geneest nooit spontaan. In deze folder leest wat de behandelingsmogelijkheden zijn bij een littekenbreuk.

Onderzoek

Op basis van lichamelijk onderzoek stelt de arts een littekenbreuk vast. Aanvullend onderzoek is niet altijd nodig. De arts kan een CT-scan van uw buik laten maken om te bestuderen hoe uw breuk hersteld kan worden.

Operatie

Als u geen klachten heeft van de breuk, is een operatie niet nodig. Een operatie wordt gedaan als de breuk groter wordt. Een littekenbreuk wordt meestal hersteld door het aanbrengen van versteviging in de vorm van een kunststofmat die geplaatst wordt ter hoogte van de buikspierlaag. Slechts hele kleine openingen of littekens worden hersteld zonder deze versteviging. De arts kan adviseren om een buikband te dragen ter versteviging.

Risico’s en complicaties

Iedere operatie kent een aantal risico's. Zo kan bijvoorbeeld de wond ontstoken raken en kan er een bloeding of bloeduitstorting optreden. Ook bestaat er een kans dat de littekenbreuk op termijn terugkomt. In sommige gevallen wordt de buikholte tijdens de operatie geopend. Dan is er een kleine kans op een beschadiging van de darm.

Herstel na de operatie

Na een littekenbreukoperatie is er vaak een grote interne wondopper-vlakte ter hoogte van de spierlaag van de buikwand. Buikspieren zijn gevoelig en worden bij veel bewegingen bewust en onbewust gebruikt en aangespannen. Daarom is bij dergelijke ingrepen pijnstilling na de operatie belangrijk. Het herstel tot normale activiteiten kan enkele weken duren.

Adviezen voor thuis

U krijgt een (telefonische) afspraak mee voor controle op de polikliniek. Tot aan deze controleafspraak raden wij u aan onderstaande adviezen op te volgen.

  • U mag geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren.
  • U mag niet zwaar tillen (maximaal 5 kg).
  • Vermijd baden, zwemmen en saunabezoek.
  • Als u moet hoesten of niezen, kunt u de buik eventueel ondersteunen met behulp van uw hand of een kussentje.
  • Bij pijn mag u tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg Paracetamol gebruiken.
  • Na 24 uur mag u zelf de pleister verwijderen. De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt zich gewoon wassen of douchen. Als de wond droog is, hoeft er geen gaas of verband meer op.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met het ziekenhuis:

  • Bij koorts hoger dan 38,5°C.
  • Bij extreme pijn.
  • Bij forse wondlekkage of pus.
  • Bij vurige roodheid van de wond, ruimer dan 1,5 cm aan elke kant.
  • Bij zwelling van het wondgebied.

Als zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stelt u deze dan aan uw behandelend arts of neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

Specialismen