Maasziekenhuis Pantein receptie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Poliklinische Revalidatie Behandeling
Patiëntenfolder

Poliklinische Revalidatie Behandeling

Binnenkort komt u naar Maasziekenhuis Pantein voor een revalidatiebehandeling op de polikliniek. In deze folder leest u informatie over deze behandeling, over algemene zaken en over voorzieningen in Maasziekenhuis Pantein.

Deze Poliklinische Revalidatie Behandeling (afgekort PRB) is een samenwerking tussen Maasziekenhuis Pantein en de Sint Maartenskliniek. U mag van ons een goede kwaliteit behandeling verwachten. Wij informeren u zo goed mogelijk en overleggen met u wanneer dat nodig is. Ook houden wij zoveel mogelijk rekening met uw wensen voor zorg en behandeling. We bespreken met u hoe we de gevolgen van een ziekte of ongeval zoveel mogelijk kunnen verminderen en welke hulpverleners daarbij betrokken moeten worden.

Poliklinische Revalidatie Behandeling

Voor deze revalidatiebehandeling komt u vanuit thuis voor therapie naar het Maasziekenhuis. Na afloop van de therapie gaat u weer naar huis.

Wij stemmen de behandeling af op uw hulpvraag. Het hangt van uw persoonlijke situatie af hoe lang een behandeling duurt en welke therapie of therapieën u krijgt. Voorbeelden van therapieën zijn:

Meestal komt u meerdere dagen per week naar het ziekenhuis voor behandeling. Maximaal drie dagen per week.

Wij vinden het prettig als mensen uit uw naaste omgeving regelmatig met u mee komen. Zij kunnen dan zien welke oefeningen u krijgt, zodat u thuis ook samen kunt oefenen.

Voor het beste resultaat van de revalidatiebehandeling is uw eigen inzet nodig. Dit is belangrijk tijdens de therapie in het ziekenhuis en het is ook heel belangrijk als u thuis bent.

Alle hulpverleners die bij uw behandeling betrokken zijn, overleggen regelmatig met elkaar. Meestal doen zij dat iedere vier tot zes weken. Na het overleg hoort u van de revalidatiearts wat er besproken is.

Planning van de behandeling

Het secretariaat van de afdeling Revalidatiegeneeskunde zorgt voor de planning van uw behandeling. Als bekend is wanneer de behandeling start, dan bellen wij u hierover. Meestal is dat een paar dagen van tevoren.

Elke week ontvangt u vlak voor het weekend het rooster voor de therapie voor de volgende week. Dit krijgt u met de post of via e-mail.

Heeft u meerdere therapieën op een dag? Wij proberen wij deze zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten, zodat u tussendoor niet te lang hoeft te wachten.

Bij het maken van het rooster gaan wij ervan uit dat u van maandag tot en met vrijdag beschikbaar bent voor het volgen van therapie. Als dat om belangrijke redenen niet mogelijk is, neemt u dan contact op met het secretariaat van de afdeling Revalidatiegeneeskunde. Samen bekijken we dan hoe we hiervoor een goede oplossing kunnen vinden.

Start van de behandeling

Op de eerste dag van uw behandeling meldt u zich bij de balie van de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Maasziekenhuis Pantein.

Het behandelteam

Het hangt af van uw persoonlijke behandelplan welke hulpverleners bij uw behandeling betrokken zijn. Hier leest u welke hulpverleners dat kunnen zijn.

Revalidatiearts

De revalidatiearts overlegt met u welke onderzoeken en behandelingen u het beste kunnen ondersteunen. Daarna maakt de revalidatiearts samen met de andere hulpverleners een behandelprogramma. De revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Regelmatig overlegt de revalidatiearts met de andere behandelaars over hoe het gaat met uw behandeling. Ook na de revalidatiebehandeling heeft u vaak nog een tijd afspraken bij de revalidatiearts voor controle.

Fysiotherapeut

De behandeling van de fysiotherapeut is erop gericht uw problemen bij het bewegen te verminderen. De fysiotherapeut behandelt u individueel en soms ook in een kleine groep. U leert verschillende vaardigheden. Als u hulpmiddelen nodig heeft, leert u van de fysiotherapeut hoe u deze moet gebruiken.

Ergotherapeut

Met de ergotherapeut oefent u activiteiten die u dagelijks doet. Bijvoorbeeld wassen, aankleden en uitkleden, huishoudelijke taken, hobby’s en/of werk. Om deze activiteiten te kunnen uitvoeren zijn eerst andere functies nodig. Bijvoorbeeld: een goede waarneming, begrijpen hoe een activiteit verloopt of hoe u een beweging goed uitvoert. Soms is het nodig dat de ergotherapeut eerst deze functies met u oefent. De ergotherapeut kan u ook adviseren over aanpassingen in huis of over praktische hulpmiddelen en het aanvragen daarvan.

Logopedist

De werkzaamheden van de logopedist zijn gericht op onderzoek, behandeling en begeleiding op het gebied van communicatie, spraak, taal, stem, gehoor en eten en drinken. De logopedist kan daarbij gebruik maken van hulpmiddelen ter ondersteuning.

Psycholoog

Ervaart u door uw ziekte of ongeval veranderingen op emotioneel gebied of in uw denken en handelen? Dan kunt u voor onderzoek, behandeling en begeleiding terecht bij de psycholoog. De psycholoog kan u bijvoorbeeld helpen bij problemen met het geheugen, concentratie, planning en/of communicatie. Vindt u het moeilijk om met de veranderingen in uw leven om te gaan? De psycholoog kan u en uw partner of familie hier ook bij helpen. Het onderzoek en de behandeling kunnen gedeeltelijk worden uitgevoerd door een psychologisch medewerker.

Maatschappelijk werker

Door uw ongeval of ziekte verandert er vaak veel in uw leven. De maatschappelijk werker kan u en uw partner of familie begeleiden bij het verwerken van en het omgaan met problemen doordat uw leven plotseling veranderd is. Ook kan de maatschappelijk werker u adviseren over werk, wonen, dagbesteding, thuiszorg en andere praktische zaken.

Het einde van de revalidatiebehandeling

De revalidatiebehandeling stopt wanneer de behandeldoelen gehaald zijn. De behandeling kan ook gestopt worden als er met therapie geen verbetering meer mogelijk is. De revalidatiearts bespreekt met u wanneer uw behandeling zal stoppen, welke zorg u misschien nog nodig heeft en hoe dit geregeld kan worden.

Voorzieningen en hulpmiddelen

Hulpmiddelen worden op voorschrift van een revalidatiearts aangemeten en gemaakt of aangevraagd. Een groot deel van deze producten wordt vergoed door uw zorgverzekeraar of door de gemeente via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

De revalidatiearts heeft een spreekuur samen met de orthopedisch schoenmaker voor aanpassingen aan de schoenen of op maat gemaakte schoenen.

De revalidatiearts kan ook een afspraak maken samen met de orthopedisch instrumentmaker voor het maken van hulpmiddelen op maat, zoals prothesen, beugels en spalken. Het hangt af van uw persoonlijke situatie of dit voor u van toepassing is.

Vakantie

Wilt u tijdens de revalidatiebehandeling op vakantie? Dat kan alleen na overleg met uw revalidatiearts.

Belangrijk: kunt u niet naar de therapie komen?

Bent u ziek en kunt u niet naar de therapie komen? Meldt u dit dan bij het secretariaat Revalidatiegeneeskunde. Het telefoonnummer is 0485-84 52 55.

Laat het ons ook weten als u weer beter bent. Dan plannen wij meteen weer afspraken voor u in.

Kunt u om een andere reden niet naar de therapie komen? Laat ons dat dan minimaal één werkdag van tevoren vóór 12.00 uur weten. U belt daarvoor naar het secretariaat Revalidatiegeneeskunde. Het telefoonnummer is 0485-84 52 55.

Kostbare eigendommen

Wij raden u aan geen grote geldbedragen, kostbare sieraden of andere waardevolle voorwerpen mee te nemen. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor het zoek raken, kapot gaan of diefstal van uw persoonlijke spullen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met het secretariaat van de afdeling Revalidatiegeneeskunde. Het telefoonnummer is 0485-84 52 55.

Heeft u vragen over uw behandeling? Neemt u dan contact op met uw behandelend revalidatiearts in het Maasziekenhuis. Dat kan ook op telefoonnummer 0485-84 52 55.

Specialismen