Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Scheelzien, operatie (volwassenen)
Patiëntenfolder

Scheelzien, operatie (volwassenen)

In verband met scheelzien heeft in overleg met uw oogarts besloten tot een operatie. In deze folder leest u meer over deze oogspieroperatie.

Belangrijke telefoonnummers

Scheelzien

Bij scheelzien (strabismus) is er sprake van een verkeerde stand van de ogen ten opzichte van elkaar. De ogen kunnen naar binnen, naar buiten, te hoog of te laag staan. Meestal is dit constant zichtbaar, maar het kan ook af en toe optreden of alleen bij het kijken in een bepaalde richting.

Met een operatie kunnen de ogen ten opzichte van elkaar weer zoveel mogelijk recht worden gezet. Bij kinderen is dit van groot belang voor een goede ontwikkeling van het (diepte) zien. Bij volwassenen is het vaak om cosmetische redenen of om van hinderlijk dubbelzien af te komen.

Voorbereiding op de operatie

Vragenlijst “preoperatieve screening”

U heeft naast deze folder een formulier, (preoperatieve screening), meegekregen naar huis. Dit vult u de dag voor de operatie in en neemt het op de operatiedag mee.

Opvragen tijdstip van opname

De werkdag vóór de operatie kunt u tussen 14.00 uur en 16.00 uur met het opnamebureau bellen om te horen hoe laat u wordt verwacht in het ziekenhuis.

Vervoer

Na de ingreep kunt u zich minder fit voelen of tijdelijk wazig zien. U mag daarom niet aan het verkeer deelnemen. Het vervoer van en naar het ziekenhuis kunt u het beste regelen met een familielid of goede buur. Mocht het u niet lukken om in uw directe omgeving iemand te vinden die u wegbrengt en ophaalt, dan kunt u de dag voor de operatie een afspraak maken met een taxi.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw legitimatiebewijs (bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Alle medicijnen die u gebruikt, in de originele verpakking. Ook vragen wij u om voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek bij uw eigen apotheek een geneesmiddelenpaspoort op te halen. Het geneesmiddelenpaspoort is een lijst met de geneesmiddelen die u op dit moment gebruikt met daarbij informatie over mogelijke allergieën en geneesmiddelen die u in het verleden heeft gebruikt.
  • Eventuele allergiegegevens.
  • Het formulier “preoperatieve screening”.

Eventueel kunt u ook een boek of tijdschrift meenemen als tijdverdrijf tijdens het wachten. Het is verstandig om sieraden en waardevolle spullen thuis te laten.

De dag van opname

Op de dag van uw opname volgt u de instructies die u heeft gekregen van de anesthesioloog en de informatieverpleegkundige. De operatie vindt plaats in dagbehandeling, u hoeft dus niet te overnachten.

Voor de operatie moet uw huid schoon zijn. Wij verzoeken u voordat u naar het ziekenhuis komt te douchen of te baden, eventuele nagellak te verwijderen en geen crème of make-up te gebruiken. Tijdens de ingreep mag u geen lenzen, piercings of sieraden dragen.

In het ziekenhuis meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling B2.

Begeleider

Nadat u zich gemeld heeft op de verpleegafdeling B2, kan uw begeleider die u naar het ziekenhuis heeft gebracht, weer naar huis gaan. Eventueel kan hij of zij ook wachten in de lounge van de verpleegafdeling.

Wachten

Tussen de aankomst op de afdeling en de operatie moet u enige tijd wachten. Wij proberen deze tijd zo kort mogelijk te houden.
Wij vragen u om de afdeling niet meer te verlaten.

De operatie

U krijgt een operatiejasje van de verpleegkundige. Voordat u zich omkleedt, raden wij u aan nog even naar het toilet te gaan. Als u het operatiejasje aantrekt, kleedt u zich eerst helemaal uit tot op uw ondergoed. Als u nog sieraden of contactlenzen draagt, doet u die nu uit.

De verpleegkundige brengt u in bed naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer. Hier krijgt u een muts op om uw haren te bedekken. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer waar u vanaf uw bed plaats neemt op een operatiebed. De operatie wordt onder narcose uitgevoerd. De anesthesioloog heeft u hierover al geïnformeerd. Deze informatie is ook terug te lezen in de folder ‘Anesthesiologie’.

Het verloop van de operatie

Aan de buitenkant van de oogbol zitten de oogspieren. Deze oogspiertjes, zes per oog, liggen normaal verborgen onder het bindvlies en zijn daarom niet zichtbaar. Tijdens de operatie wordt het bindvlies geopend en worden de oogspieren verplaatst of ingekort. Welke spieren verplaatst worden, wordt bepaald aan de hand van de oogstand, de beweeglijkheid van de ogen en eventuele eerdere (scheelziens)operaties. De operatie duurt ongeveer 10 minuten per oogspier. Meestal wordt de operatie aan beide ogen uitgevoerd.

Wanneer u wakker wordt uit de narcose bent u op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Pas als u weer goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Daar verblijft u nog enkele uren totdat u weer gegeten en gedronken heeft en u zich goed voelt.

Na de operatie

Aandachtspunten na de ingreep

Na de operatie is het oogwit van het geopereerde oog rood en dik. Dit kan enkele weken tot soms wel enkele maanden aanhouden.

Vlak na de operatie kan er nog wat bloederig traanvocht uit de ogen sijpelen. Dat is niet erg. Dit kunt u met een (steriel) gaasje of schone papieren zakdoek weg deppen. Veeg of wrijf niet over uw ogen, want dat stimuleert het bloeden en hierdoor kunnen de hechtinkjes in het bindvlies losgaan.

Adviezen voor thuis

  • Kom zo min mogelijk aan de pasgeopereerde ogen.
  • Het is van belang dat u na de operatie de ogen allebei gewoon openhoudt en deze normaal beweegt. Soms is het bewegen nog wat gevoelig, maar het bevordert een goed resultaat van de operatie.
  • Oogspieroefeningen zijn belangrijk om de juiste oogstand te behalen na de operatie. Doe deze oefening daarom 5 keer per dag: laat iemand minstens 10 keer een klein voorwerp in alle blikrichtingen bewegen (horizontaal, verticaal en diagonaal). U volgt het voorwerp met uw ogen.
  • Het is belangrijk dat u de eerste twee weken uw ogen twee keer per dag druppelt. Het recept krijgt u via het ziekenhuis mee.
  • Ga de eerste twee weken niet zwemmen of in de sauna. Douchen mag wel, maar zorg dat u zo min mogelijk water en shampoo in de ogen krijgt.
  • Bukken en tillen is geen bezwaar.
  • Er mag geen stof en vuil in uw ogen komen. Vermijd daarom de eerste twee weken na de operatie stoffige ruimtes.
  • De hechtingen in het oog lossen binnen enkele weken vanzelf op.

Mogelijke complicaties

Bij een scheelziensoperatie bestaat een kans op over- of ondercorrectie. Dit is soms onvermijdelijk en niet te voorzien. In deze gevallen is er mogelijk nog een operatie nodig. In verband met het herstel van de oogspieren vindt een eventuele heroperatie meestal niet binnen een halfjaar plaats.

Zeer zelden kan er een ontsteking ontstaan. Dit uit zich doordat er een toenemende pijnlijke en warme zwelling van het oog ontstaat. Dit kan gepaard gaan met koorts of pussige uitvloed. Neem in dit geval contact op met de polikliniek Oogheelkunde of SEH.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Oogheelkunde:

  • bij een toename van de roodheid;
  • bij toename van pijn;
  • bij vermindering van het zien.

Wanneer zich thuis bovenstaande problemen voordoen, kan er sprake zijn van een ontsteking. Neemt u in dat geval contact op met de polikliniek Oogheelkunde. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Controleafspraak

Voordat u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle. Deze afspraak vindt 2 weken na de operatie plaats op het spreekuur van de orthoptiste en/of de oogarts op de polikliniek Oogheelkunde.

Te verwachten resultaten

Zaken die van invloed zijn op het resultaat van de scheelziensoperatie zijn onder andere de oogstand, de oorzaak van de afwijking, de beweeglijkheid van het oog en de gezichtsscherpte van beide ogen. Ook het feit of het gaat om een eerste operatie of een heroperatie is van invloed. Uw oogarts bespreekt met u welk resultaat u mag verwachten.

Tijdens de eerste weken tot maanden na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Na 2 tot 3 maanden kan het uiteindelijke resultaat vaak beoordeeld worden. De operatie aan de oogspieren heeft geen invloed op de brilsterkte en/of gezichtsscherpte.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.

 

Specialismen