Informatie ouderen

Een ziekenhuisopname is voor ouderen vaak een spannende of ingrijpende gebeurtenis. Het Maasziekenhuis doet er alles aan om het verblijf voor ouderen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Dat geldt niet alleen voor opname in het ziekenhuis, maar ook voor behandeling op de polikliniek. Daarom bieden wij naast specialistische zorg speciale voorzieningen voor ouderen.

Praktische voorzieningen

Bij de parkeergarage en bij de ingang van het ziekenhuis zijn rolstoelen en rollators beschikbaar, waar u gebruik van kunt maken. Wordt u met de taxi opgehaald, dan kunt u tijdens het wachten plaatsnemen in een van de gemakkelijke stoelen bij de ingang. Op het scherm in het grand cafe kunt u zien wanneer u uw taxi kunt verwachten.

Planning

Afspraken bij verschillende poli’s worden zoveel mogelijk op één dag gepland. Indien nodig regelt het ziekenhuis begeleiding naar de poliklinieken. Op de polikliniek Geriatrie (ouderenzorg) loopt de geriatrieverpleegkundige met u mee. Voorafgaand aan uw bezoek aan deze polikliniek ontvangt u een vragenlijst zodat u thuis op uw gemak alle benodigde informatie kunt invullen. Deze wordt bij het eerste bezoek aan de polikliniek met u doorgenomen.

Screening op kwetsbaarheid

Bij opname in het ziekenhuis wordt gekeken naar de kwetsbaarheid van de patiënt. Is er risico op ondervoeding, vallen of verwardheid (delier)? Hoeveel kan de patiënt aan? Zijn er fysieke beperkingen waar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist bij kan helpen? In dat geval stellen de geriater en verpleegkundige een zorgplan op. Daarbij is nauw contact met de mantelzorger(s).

 

Op de verpleegafdeling werken speciaal opgeleide vrijwilligers die kwetsbare patiënten ondersteuning kunnen bieden tijdens hun opname. Lees hier het ervaringsverhaal van vrijwilliger Jules van der Veldt. 

Tijdens opname

Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan heeft u beschikking over een eenpersoonskamer of driepersoonskamer. Mocht het nodig zijn dan kan er ’s nachts iemand bij u blijven slapen, bijvoorbeeld uw partner of naaste. Er zijn kalenderklokken beschikbaar, waarop u de datum en tijd kunt aflezen. Bij patiënten met valgevaar of verwardheid (delier) kan gebruik worden gemaakt van een bewegingssensor, zodat zij niet zomaar kunnen gaan dwalen en de weg niet meer vinden. In huiskamer ‘Het Anker’ kunt u terecht voor gezamenlijke activiteiten zoals eten, muziek luisteren, bewegingsoefeningen, spelletjes en creatieve bezigheden. Handmassages zorgen voor de nodige ontspanning.

 

Bewegingsoefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut in Het Anker

Naar huis

Wanneer u het ziekenhuis weer mag verlaten kijkt de behandelend arts/verpleegkundige naar de mogelijkheden om thuis verder te herstellen. Misschien bent u al voldoende hersteld, maar het kan ook zijn dat u (tijdelijk) thuiszorg nodig heeft of gaat revalideren in een van onze zorgcentra. Het Maasziekenhuis begeleidt u hierbij, zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel.

Sint Maartenskliniek

De specialisaties orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde wordt in het Maasziekenhuis uitgevoerd door de medisch specialisten en behandelaren van de Sint Maartenskliniek.

 

Vrijwilliger Jules van der Veldt werkt met veel plezier op de verpleegafdelingen van het Maasziekenhuis. Lees hier zijn ervaringen