Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Radiologisch onderzoek
Onderzoek

Radiologisch onderzoek

Om vast te kunnen stellen wat er aan de hand is, is het vaak nodig om de binnenkant van uw lichaam te bekijken. Dat kan op de afdeling Radiologie.

Er zijn drie onderzoeksmethoden waarbij beelden kunnen helpen om een goede diagnose te kunnen stellen:

  • onderzoek door middel van röntgenstraling: röntgenfoto's , CT-onderzoek, mammografie, botdichtheidsmeting (dexa), kaakfoto, doorlichtingsonderzoek;
  • onderzoek door middel van geluidsgolven: echografie;
  • onderzoek door middel van magnetische velden en radiogolven: MRI.

De uitslag

De radioloog bekijkt de beelden en geeft de onderzoeksresultaten per brief door aan uw huisarts of specialist.
Uw (huis)arts of specialist vraagt een radiologisch onderzoek meestal aan om een goede diagnose te kunnen stellen. Omdat het verslag van de radioloog vaak (slechts) één van de factoren is op basis waarvan uw (huis)arts tot een diagnose komt, zal de uitslag van het radiologisch onderzoek altijd met u besproken worden door uw (huis)arts/specialist en niet door de radioloog.

Voorbereiding

Onderzoeken op de afdeling Radiologie kunnen alleen succesvol plaatsvinden als u zich goed heeft voorbereid. Lees daarom de betreffende voorlichtingsfolders vooraf goed door.

Op afspraak

Voor alle onderzoeken op de afdeling Radiologie (MRI, CT, echo, mammografie, botdichtheidsonderzoek, doorlichtingsonderzoek en röntgenonderzoek) is een afspraak nodig. U kunt op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur een afspraak maken via telefoonnummer 0485-84 52 85.
U ontvangt een afspraakbevestiging voor de onderzoeken binnen twee werkdagen. Voor een MRI-onderzoek kan een afspraakbevestiging wat langer duren.

Meebrengen

Neemt u bij een bezoek aan de afdeling Radiologie altijd het volgende mee:

  • verwijsbrief van de huisarts of specialist
  • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Toelichting bij een radiologisch verslag

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt.  Wij verzoeken u niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Eventuele vragen of opmerkingen, die u naar aanleiding van de verslagen heeft, kunt u het beste noteren en tijdens uw volgende afspraak met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis en de interpretatie van deze verslagen.

Goed om te weten

  • Niet ieder radiologisch onderzoek is geschikt voor alle klachten. Vaak vullen verschillende vormen van onderzoek elkaar aan en worden ze gezamenlijk door uw arts geïnterpreteerd.
  • Ook als het onderzoek juist is uitgevoerd en beoordeeld kan het soms voorkomen dat afwijkingen onjuist worden geïnterpreteerd. Dit kan komen door technische oorzaken of doordat een afwijking moeilijk te zien is.
  • Het radiologisch onderzoek is voor de arts niet voldoende om een diagnose te kunnen stellen. Een bevinding op radiologisch onderzoek kan verschillende oorzaken hebben. De arts zal de bevindingen eerst vergelijken met andere bevindingen uit lichamelijk onderzoek, bloed-of weefselonderzoek en bespreken met andere betrokken specialisten, voordat een diagnose gesteld kan worden. (Bronvermelding: Standpunt Commissie kwaliteit NVvR, juni 2019) 

Folders

Betrokken specialismen