Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Echografie
Patiëntenfolder

Echografie

Binnenkort ondergaat u een echografisch onderzoek. Bij een echografie worden er met behulp van geluidsgolven beelden gemaakt van een deel van uw lichaam. In deze folder leest u hoe het onderzoek meestal verloopt. Dit is algemene informatie. Het kan zijn dat uw onderzoek iets anders verloopt. Uw arts zal u hierover informeren.

Wat is echografie?

Bij een echografie worden geluidsgolven gebruikt om (een deel van) het lichaam in beeld te brengen. Deze geluidsgolven hebben een hoge frequentie, waardoor het menselijk oor ze niet kan horen. De weefsels in het lichaam kaatsen de geluidsgolven terug, net zoals bijvoorbeeld hoge bergen geluid weerkaatsen: een echo. Elk weefsel doet dat op een iets andere manier. De teruggekaatste golven worden omgezet in beelden.

Om de video te kunnen bekijken dient u de cookies te accepteren. 

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Verloop van het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de afdeling Radiologie op begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 024.

De radioloog of echolaborant brengt u naar een onderzoekskamer. Hier neemt u plaats op een onderzoekstafel. De radiologisch laborant zal u vertellen of u moet zitten of liggen. Dit hangt af van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Dit deel van het lichaam moet bloot zijn.

De radioloog of echolaborant smeert een dunne gel op uw huid. Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven beter overgebracht worden, zodat er een duidelijker beeld kan ontstaan.

Tijdens de echografie beweegt de radioloog of echolaborant een klein apparaatje over uw huid. Deze zogenaamde ‘transducer’ zendt geluidsgolven uit. De weefsels in het lichaam kaatsen de geluidsgolven terug. De transducer vangt de teruggekaatste golven op. Op een monitor wordt een bewegende afbeelding van de binnenzijde van uw lichaam zichtbaar. Een aantal van deze beelden worden digitaal vastgelegd.

Duur van het onderzoek

Hoeveel tijd er voor het onderzoek nodig is, verschilt per keer. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal organen dat wordt bekeken. Gemiddeld duurt het onderzoek 5 tot 10 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

Een echografie is pijnloos en niet schadelijk.

Na het onderzoek

Wanneer de radioloog of echolaborant voldoende beelden heeft verzameld, is de echografie klaar. U mag zich weer aankleden en kunt naar huis gaan. Wanneer u in het ziekenhuis bent opgenomen, wordt u teruggebracht naar de afdeling.

Uitslag

De radioloog bekijkt na de echografie de beelden die vastgelegd zijn. Hij of zij brengt verslag uit aan uw behandelend arts. Uw arts bespreekt de definitieve uitslag met u.

Als het onderzoek door uw huisarts is aangevraagd, dan ontvangt uw huisarts de uitslag na twee werkdagen. Als het onderzoek door een specialist uit het ziekenhuis is aangevraagd, dan geeft deze u de uitslag tijdens de eerstvolgende afspraak.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stelt u ze dan gerust aan uw arts of de laborant. U kunt ook bellen naar de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer is 0485- 84 52 85.

Specialismen