Maasziekenhuis Pantein receptie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Neustussenschot operatief corrigeren
Patiëntenfolder

Neustussenschot operatief corrigeren

In overleg met uw KNO-arts heeft u besloten tot een correctie van uw neustussenschot, een zogenaamde septumcorrectie. Door u goed voor te bereiden op de ingreep kunt u bijdragen aan een vlot herstel. Het lezen van deze folder kan daarbij helpen.

Het neustussenschot vormt de scheidingswand tussen de linker- en de rechter neusholte. Bij sommige mensen is de vorm van dit tussenschot erg onregelmatig of voor de geboorte al scheef aangelegd. Hierdoor kan de neusademhaling gestoord zijn; de doorgankelijkheid van de neus is aan één zijde verminderd.

 

Een septumcorrectie is een operatie waarbij het tussenschot in de neus recht wordt gezet. Het septum is het tussenschot dat de neusholte in tweeën deelt. Deze correctie wordt uitgevoerd als u door het scheve tussenschot last heeft van bijvoorbeeld neusverstopping, chronische verkoudheid, druk in het hoofd of hoofdpijn.

Voorbereiding op de opname

Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk. Deze operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). U voelt geen pijn tijdens de ingreep.

Heeft u de dag voor de ingreep griep of koorts? Neemt u dan contact op met uw KNO-arts. Deze bekijkt of het nodig is om een nieuwe afspraak te maken.

Volgt u verder de instructies en voorbereidingen op, zoals afgesproken met uw behandelend arts en de anesthesioloog (zie ook de folder ‘Anesthesiologie’). Algemene informatie over opname in Maasziekenhuis kunt u ook lezen in de folder ‘Wegwijzer bij opname’.

Opname en verblijf in het ziekenhuis

In het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken dag en tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige wijst u uw kamer en bed. Zij stelt u een aantal vragen en beantwoordt mogelijke vragen van u.

Ongeveer een half uur tot een uur vóór de operatie geeft de verpleegkundige u een operatiejasje en krijgt u een medicijn ter voorbereiding op de operatie. Als u kalmeringstabletten krijgt, mag u niet uit bed, omdat u hierdoor duizelig en slaperig kunt worden. Vervolgens brengt een verpleegkundige u naar de voorbereidingsruimte. Soms doet de arts voor de ingreep watjes met neusdruppels in uw neus.

Vóór de operatie krijgt u een infuus ingebracht. De narcose wordt via het infuus toegediend.

De ingreep

Het neustussenschot wordt van binnen uit recht gezet. Er zijn dus geen zichtbare littekens te verwachten. Bij de operatie worden het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrijgelegd via een klein sneetje binnenin de neus. Hierna zet de KNO-arts het neustussenschot recht door uitstekende stukken te verwijderen en kromme delen recht te maken.

Tijdens de operatie brengt de KNO-arts tampons (gaas of spons) in uw neus in. De neustampons zorgen ervoor dat het neustussenschot op de goede plaats blijft zitten en ze gaan een nabloeding tegen. Onder uw neus krijgt u, zo nodig, een gaasje en een pleister geplakt om het eventueel doorlekkende vocht op te vangen. Het gaasje zal regelmatig verschoond worden. Er kunnen oplosbare of niet oplosbare tampons worden gebruikt. Uw arts informeert u hierover.

Na de operatie wordt u wakker op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Als alles in orde is, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Na de ingreep

Als u weer in staat bent om zelf voldoende te drinken en te eten, dan kan het infuus normaal gesproken verwijderd worden.

U kunt last krijgen van hoofdpijn door de druk van de tampons in uw neus. Het is ook mogelijk dat u zich grieperig voelt en last heeft van temperatuurverhoging. In beide gevallen kunt u een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige.

Op de dag van de ingreep mag u alweer uit bed. Voor uw herstel is het wel van belang dat u voldoende rust. Als u een douche wilt nemen, neem dan een lauwe douche om nabloeden te voorkomen.

De KNO-arts bezoekt u op de afdeling en vertelt u hoe de operatie is gegaan. Uiteraard heeft u dan de gelegenheid om vragen te stellen. In overleg met uw KNO-arts wordt bepaald wanneer u weer naar huis mag. Voordat u naar huis gaat, krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek.

Na de opname

Adviezen voor thuis

Neem thuis, tot de poliklinische controle, de volgende regels in acht:

  • Wees voorzichtig met het aanraken van uw neus, voorkom stoten; uw neus is nog zeer gevoelig.
  • Snuit uw neus voorzichtig neusgat voor neusgat.
  • Peuter niet in uw neus, dit verhoogt de kans op infecties.
  • Vermijd tocht en rokerige ruimtes.
  • Doe het rustig aan: werk kan hervat worden na ongeveer twee weken. Overleg met uw arts wanneer u weer kunt gaan sporten.
  • Als u neusdruppels voorgeschreven heeft gekregen, gebruik deze dan een week lang drie tot vier keer per dag.
  • Bij pijn mag u twee tabletten paracetamol van 500 mg nemen (maximaal vier keer per dag).
  • Het is mogelijk dat uw neus nog enkele dagen bloederig vocht afgeeft.
  • Het schoonhouden (spoelen) van de neus is zeer belangrijk. Dit kan met een keukenzoutoplossing die u ook zelf kunt maken. Hiervoor lost u een afgestreken theelepeltje keukenzout op in 200 milliliter lauw kraanwater. U krijgt van uw arts of de verpleegkundige instructies hoe u uw neus het beste kunt spoelen en wanneer u hiermee kunt beginnen. Door het spoelen zal de bekleding van de holten sneller genezen.
  • Als u een douche wilt nemen, neem dan een lauwe douche.
  • Laat de eerste week na de operatie warm eten en drinken eerst wat afkoelen.
  • De hechtingen lossen vanzelf op.

Complicaties

Als zich thuis problemen voordoen die met de operatie te maken hebben, neem dan contact op met de polikliniek KNO op telefoonnummer 0485-84 53 85. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de KNO-arts en/of de verpleegkundige.