Maasziekenhuis Pantein Gebouw op afstand
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Eerste consult bij de gynaecoloog
Patiëntenfolder

Eerste consult bij de gynaecoloog

U bent doorverwezen naar de gynaecoloog in Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leggen wij uit hoe de eerste afspraak bij de gynaecoloog verloopt.

Waarom wordt u naar de gynaecoloog verwezen?

De meest voorkomende redenen zijn:

  • menstruatieproblemen, zoals stoornissen in de cyclus, ruim bloedverlies of pijn bij de menstruatie.
  • een afwijkend uitstrijkje.
  • buikpijn.
  • afwijkende afscheiding.
  • ontsteking aan de geslachtsorganen.
  • afwijkingen aan of klachten van de uitwendige geslachtsorganen.
  • klachten die op een verzakking van de baarmoeder of schede duiden.
  • ongewild verlies van urine of ontlasting.
  • overgangsklachten.
  • bijzonderheden in de zwangerschap of bij de bevalling.
  • kinderwens, verminderde vruchtbaarheid.
  • speciale vragen over anticonceptie (zie Anticonceptie).
  • seksuele problemen.

Het eerste bezoek aan de gynaecoloog

Het eerste bezoek aan de gynaecoloog begint met een gesprek waarin u uw klacht vertelt en de gynaecoloog u vragen stelt. Als dat nodig is, krijgt u hierna een uitwendig en/of inwendig onderzoek van de geslachtsorganen.

Uw huisarts of verloskundige kan u ook naar de gynaecoloog verwijzen voor het maken van een echo. Als het alleen gaat om het maken van een echo voor een gynaecologisch probleem, dan bespreekt de gynaecoloog alleen de uitslag van de echo met u. Uw huisarts of verloskundige bespreekt met u of en welke behandeling mogelijk is.

De uitwendige geslachtsorganen

De huid rond de schede, de (schaam)lippen en de clitoris wordt samen de uitwendige geslachtsorganen genoemd. Een ander woord is vulva. De buitenste, grote lippen zijn behaard. De binnenste, kleine lippen zijn onbehaard. Zij steken meestal meer naar buiten dan de zogenaamde grote lippen. Aan de bovenzijde van de binnenste lippen bevindt zich de clitoris. Tussen de binnenste lippen bevindt zich de toegang tot de schede (vagina). Net boven de ingang van de schede ligt de opening van de plasbuis. In de ingang van de vagina bevindt zich het maagdenvlies of een restant hiervan.

De inwendige geslachtsorganen

Boven in de schede bevindt zich de baarmoedermond. Dit is het onderste deel van de baarmoeder. De baarmoedermond gaat over in de baarmoederhals. De smalle opening hierin is verbonden met de holte van de baarmoeder. Baarmoeder, eierstokken en eileiders liggen in de buikholte en zijn dus niet zichtbaar. Ze zijn wel te voelen bij inwendig onderzoek en kunnen ook worden gezien met een echo.

De eerste afspraak bij de gynaecoloog

Voor de eerste afspraak is gemiddeld 30 minuten tijd gereserveerd. Een belangrijk deel van de tijd wordt besteed aan het stellen van vragen. Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek. Als dat nodig is, wordt er ook een echo gemaakt. Dit gebeurt meestal via de vagina. De gynaecoloog bespreekt daarna met u wat de bevindingen zijn en wat de mogelijke vervolgstappen kunnen zijn.

Op de poli Gynaecologie is regelmatig een co-assistent aanwezig. Co-assistenten zijn studenten geneeskunde in het laatste jaar van hun opleiding die in het Maasziekenhuis stage lopen. Het eerste gesprek en een deel van het lichamelijk onderzoek kan door een co-assistent gedaan worden. De gynaecoloog is altijd bij het onderzoek aanwezig. Als u het niet prettig vindt dat een co-assistent het gesprek met u voert en/of een gedeelte van het lichamelijk onderzoek doet, dan kunt u dit van tevoren aangeven bij de secretaresse.

Het gesprek (anamnese)

De gynaecoloog zal u eerst vragen naar de reden van uw komst. Het is prettig als u uw klacht zo duidelijk mogelijk voor uzelf onder woorden kunt brengen. Meestal is het handig uw cyclus bij te houden en de data op te schrijven. Vooral de dagen waarop de menstruaties de laatste maanden zijn begonnen.

De gynaecoloog vraagt vervolgens naar uw algemene gezondheid, naar bijzonderheden in uw familie, of en welke medicijnen u gebruikt, en naar eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. Ook kan de gynaecoloog vragen stellen over seks. Wij begrijpen dat dat misschien wat ongemakkelijk kan voelen voor u. Het is goed om te weten dat alles wat u bespreekt vertrouwelijk is.

Het gynaecologisch onderzoek

Algemeen

U krijgt eerst de gelegenheid zich uit te kleden. Uw bovenkleding en eventueel uw sokken kunt u aanhouden.

Het onderzoek verloopt gemakkelijker met een lege blaas. Het is prettig als u van tevoren naar het toilet bent geweest. Als u zich heeft uitgekleed, kunt u op de gynaecologische stoel plaatsnemen. U ligt op uw rug met beide benen opgetrokken en gespreid, ondersteund door been- of voetsteunen. Het is belangrijk dat u uw billen iets over de rand van de onderzoekbank schuift zodat u de bekkenbodem zo goed mogelijk kunt ontspannen. Als u dat wilt, kunt u een spiegel vragen zodat u zelf mee kunt kijken.

Het gynaecologisch onderzoek kan ook tijdens de menstruatie plaatsvinden.

Uitwendig onderzoek

De gynaecoloog begint met het bekijken van de uitwendige geslachtsorganen. De schaamlippen worden gespreid. De gynaecoloog kijkt naar de huid rond de schede, de vorm en de ontwikkeling van de lippen en de clitoris. Ook wordt gelet op de kleur, de beharing en eventuele zwellingen of afwijkingen.

Inwendig onderzoek

Na het uitwendige onderzoek brengt de gynaecoloog een spreider (speculum, eendenbek) in de vagina om de schede en de baarmoedermond te kunnen zien. De spreider is voorverwarmd en wordt met een glijmiddel of met lauw water glad gemaakt. Om het inbrengen van de spreider zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u de billen zover mogelijk over de rand van de stoel schuift en de benen open laat vallen.

Eerst worden de lippen gespreid. Het inbrengen van de spreider wordt door sommige vrouwen als vervelend ervaren. Als u iets perst terwijl de gynaecoloog de spreider inbrengt, dan opent de schede zich iets. Het inbrengen van de spreider gaat dan gemakkelijker.

Na het inbrengen wordt de spreider geopend. Zo kan de gynaecoloog de baarmoedermond beoordelen. Als dat nodig is, kan de gynaecoloog een uitstrijkje maken of een kweek afnemen.

Ook het uitnemen van de spreider verloopt gemakkelijker als u iets perst en zo goed mogelijk ontspant.

Voor onderzoek van de inwendige geslachtsorganen worden een of twee vingers in de schede gebracht en wordt met de andere hand op uw buik gevoeld (vaginaal toucher). Zo kan de gynaecoloog de ligging en de grootte van de baarmoeder en de eierstokken beoordelen en bij klachten de pijnlijke plek onderzoeken.

Na het gynaecologisch onderzoek kan er eventueel nog een echo gemaakt worden. Na het onderzoek kunt u zich weer aankleden.

Een afspraak maken

U maakt een afspraak door te bellen naar de polikliniek Gynaecologie op telefoonnummer 0485–84 55 60. Dit kan op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur. Als u voor de eerste keer een afspraak maakt in het Maasziekenhuis, hebben we meer gegevens van uw nodig zodat we u in ons systeem kunnen registreren. U wordt dan doorverbonden met de patiënten-administratie.

De gynaecologen van het Maasziekenhuis

In het Maasziekenhuis werken momenteel 9 gynaecologen. Er zijn ook verloskundigen, co-assistenten en een seksuoloog werkzaam in het Maasziekenhuis.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Gynaecologie. Het telefoonnummer is 0485-84 55 60.

In het Maasziekenhuis vindt u de polikliniek Gynaecologie op de eerste verdieping, route 105.

Specialismen