Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Erectieproblemen
Patiëntenfolder

Erectieproblemen

Een erectieprobleem is een gedeeltelijk of volledig onvermogen om een peniserectie te krijgen of te behouden. Dit komt wereldwijd vaak voor en heeft een negatieve invloed op het algemeen welbevinden. In deze folder leest u meer hierover.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Er zijn veel verschillende factoren die de erectie kunnen beïnvloeden. De oorzaken kunnen worden verdeeld in lichamelijke, psychische of sociale oorzaken.

Lichamelijke oorzaken

  • Slechte doorbloeding bij vaatziekten.
  • Zenuwschade: bij neurologische ziekten of schade aan zenuwen door chirurgisch ingrijpen.
  • Hormonale afwijkingen: bijvoorbeeld een te laag testosteron.
  • Medicijnen: bijvoorbeeld antidepressiva of sommige middelen tegen een te hoge bloeddruk.
  • Intoxicatie: drugs, nicotine of alcoholgebruik.
  • Leeftijd: erectieproblemen komen vaker voor bij oudere mannen.

Alle ziekten die schade kunnen geven aan zenuwen en vaten kunnen erectieproblemen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn suikerziekte, een verhoogd cholesterol, een verhoogde bloeddruk en roken.

Psychische oorzaken

  • Sommige psychiatrische aandoeningen zoals depressies.
  • Stress, overspannenheid of een burnout.
  • Angst en concentratieproblemen.

Sociale oorzaken

  • Relatieproblemen.
  • Problemen in uw omgeving.

Relatie tussen de verschillende oorzaken

Vaak zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen voor een erectieprobleem. De verschillende oorzaken staan niet los van elkaar, ze zijn nauw verbonden en beïnvloeden elkaar volgens onderstaand model:

 

Model relatie - oorzaak

 

Prikkels kunnen negatief of positief het opwindingsgevoel en een erectie stimuleren. De prikkels kunnen komen vanuit bepaalde gedachten, vanuit je lichaam of uit je omgeving. Een mens staat nooit los van het één of ander.

Waarom naar de polikliniek Seksuologie?

Het is belangrijk om te weten in hoeverre lichamelijke en/of psychosociale problemen een rol spelen. Daarvoor is een goed vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek heel belangrijk.

Op de poli Seksuologie in het Maasziekenhuis is er een nauwe samenwerking tussen de uroloog en de therapeut/seksuoloog. Op deze manier wordt de wisselwerking tussen psyche, omgeving en lichaam professioneel en multidisciplinair benaderd. Alleen op die manier kan een goed beeld worden verkregen van de oorzaak van het probleem. Behandeling kan dan op uw individuele situatie worden afgestemd.

Wat mag ik verwachten?

U heeft eerst een gesprek met de uroloog. Dit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Zij heeft met u het vraaggesprek en doet een lichamelijk onderzoek. Zij bespreekt met u de verschillende factoren die bij u mogelijk een rol spelen. Als het nodig is, doet zij nog aanvullend bloedonderzoek.

De uroloog kan eventueel medicatie voorschrijven of adviseren over hulpmiddelen. Bij veel voorkomende psychosociale problemen krijgt u hierover uitgebreid uitleg. U krijgt adviezen en oefeningen om het probleem aan te pakken.

Als het probleem complex is en er uitgebreidere psychosociale therapie nodig is dan krijgt u een afspraak bij de therapeut/seksuoloog. Omdat deze problemen vaak niet direct kunnen worden opgelost is het belangrijk dat in de tussentijd de intimiteit tussen u en uw partner niet verloren gaat. De uroloog en de seksuoloog kunnen u hierover adviseren.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt via de huisarts of rechtstreeks een afspraak maken door te bellen naar telefoonnummer 0485–84 53 45. U krijgt dan een medewerker van de polikliniek Urologie aan de telefoon. Geeft u duidelijk aan dat u belt voor een afspraak op de poli Seksuologie. Dan wordt er namelijk extra tijd gereserveerd. Na uw gesprek met de uroloog worden in overleg met u vervolgafspraken gemaakt.

Specialismen