Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Kinderwens en overgewicht
Patiëntenfolder

Kinderwens en overgewicht

U heeft een kinderwens, maar het lukt nog niet om zwanger te worden. Daarom bent u in Maasziekenhuis Pantein onder behandeling. Uw gynaecoloog heeft u geadviseerd af te vallen. Als u overgewicht heeft en graag een kindje wilt krijgen, is het belangrijk om af te vallen. In deze folder leest u hier meer over.

Overgewicht

Overgewicht is een veel voorkomend probleem in Nederland. Bij 1 op de 3 volwassenen is er sprake van overgewicht. Overgewicht brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals hart- en vaataandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes. Daarnaast heeft overgewicht een negatief effect op de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen.

De kans op een spontane zwangerschap binnen 12 maanden daalt tot minder dan de helft wanneer de BMI toeneemt. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen. We kennen allemaal wel iemand met overgewicht, die zonder problemen zwanger is geworden.

Daarnaast is de kans op een succesvolle zwangerschap na een vruchtbaarheidsbehandeling bij vrouwen met overgewicht kleiner dan bij vrouwen met een normaal gewicht. Vrouwen met een normaal BMI hebben twee keer zo veel kans om zwanger te worden na een vruchtbaarheidsbehandeling als vrouwen met een afwijkende BMI.

Ook is de kans op een miskraam groter als de moeder overgewicht heeft. Tenslotte heeft een te zware vrouw ook een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Voorbeelden zijn een hoge bloeddruk, diabetes, moeten bevallen met een keizersnede en aangeboren afwijkingen bij de baby.

BMI

De mate van overgewicht wordt bepaald met behulp van de Body Mass Index (BMI). De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters en de uitkomst nog een keer te delen door de lengte. Er is sprake van overgewicht wanneer de BMI 25 of hoger is.

Bijvoorbeeld: bij een gewicht van 70 kilo en een lengte van 1,70 meter is uw BMI 24 (70/1.70²=24).

  • BMI is kleiner dan 19: ondergewicht.
  • BMI ligt tussen 19 en 25: normaal gewicht.
  • BMI ligt tussen 25 en 30: mild overgewicht.
  • BMI ligt tussen 30 en 35: overgewicht.
  • BMI is groter dan 35: ernstig overgewicht.

Overgewicht

Overgewicht kan zorgen voor veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit kan leiden tot het uitblijven van de eisprong. De menstruatiecyclus wordt onregelmatig of kan zelfs helemaal verdwijnen. Enkele kilo’s verliezen kan er al voor zorgen dat de cyclus zich herstelt.

Een verstoorde cyclus komt veel voor in combinatie met het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Bij dit syndroom is de hormoonhuishouding verstoord waardoor eiblaasjes (follikels) niet voldoende tot ontwikkeling komen. Meer informatie kunt u vinden in de folders ‘PCOS’ en ‘Onderzoek bij vruchtbaarheidsstoornissen’.

Adviezen

Wanneer u een BMI tussen 30 en 35 heeft, dient u eerst af te vallen voordat de behandeling gestart kan worden. Dit is belangrijk. Ook bij een BMI tussen 25 en 30 wordt u geadviseerd om eerst af te vallen om uw kansen op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling te vergroten.

Afvallen

Om een goed gewicht te bereiken, is voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding het belangrijkst. Om af te vallen, moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt.

Voeding

Anders gaan eten is een van de voorwaarden om gewicht te verliezen. Enkele adviezen:

  • Kies voor magere of light-producten in plaats van volle en vette producten.
  • Gebruik zo min mogelijk voeding met een hoge energiewaarde, zoals frisdrank, snacks, suiker en alcohol.

Het is verstandig de hulp van een diëtist in te roepen.

Bewegen

Afvallen en een gezond gewicht behouden gaat gemakkelijker wanneer u gezond eten combineert met beweging. U kunt beginnen met kleine stappen:

  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Ga met de fiets of te voet in plaats van met de auto.

Sporten vraagt meer inzet, maar heeft ook meer effect. Wij adviseren u actief te gaan sporten. Wanneer u dat moeilijk vindt, kunt u voor ondersteuning terecht bij een sportschool of personal trainer.

Wegen

Weeg uzelf eenmaal per week op hetzelfde tijdstip en op dezelfde weegschaal. Uw gynaecoloog vertelt u welk gewicht in uw situatie wenselijk is.

Controle

3 maanden nadat u bent begonnen met afvallen, komt u op controle bij de fertiliteitsverpleegkundige. Zij bespreekt met u hoe het afvallen verloopt. Na 6 maanden heeft u een afspraak met de fertiliteitsarts.

Als u uw streefgewicht eerder bereikt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak met de fertiliteitsarts ingepland.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 0845-84 55 60.

Specialismen