Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Ooglidoperatie, hangende bovenoogleden
Patiëntenfolder

Ooglidoperatie, hangende bovenoogleden

In overleg met u behandelend oogarts heeft u besloten tot een ooglidoperatie onder plaatselijke verdoving. In deze folder leest u meer over deze ingreep.

Hangende bovenoogleden

Hangende bovenoogleden komen veel voor. Oorzaak hiervan kan een slapper wordende huid zijn, waardoor een grote overtollige huidplooi tot op de wimpers hangt. Mensen met hangende bovenoogleden hebben met name in de avonduren moeite de ogen open te houden. Ook is de grootte van het gezichtsveld beperkt, vooral aan de zijkanten en bovenkant. Om dit ongemak te verlichten, trekken veel mensen de wenkbrauwen op. Dit geeft hoofdpijnklachten en veel rimpels in het voorhoofd.

Met een ooglidoperatie wordt het teveel aan huid verwijderd. Deze operatie gebeurt bijna altijd poliklinisch onder plaatselijke verdoving.

Verzekering

De vergoeding van de operatie door de zorgverzekeraar valt niet meer onder de basisverzekering, behalve als het gaat om een aangeboren afwijking. Als u aanvullend verzekerd bent, vergoedt de zorgverzekeraar in bepaalde gevallen de operatie wel. Afhankelijk van uw verzekering is deze vergoeding geheel of gedeeltelijk. De oogarts vraagt dit bij uw zorgverzekeraar aan. Er wordt vaak een foto van uw ogen meegestuurd. U krijgt thuis bericht van uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding en de oogarts ontvangt een kopie hiervan. Als u het niet eens bent met de beslissing kunt u zelf bezwaar maken bij uw zorgverzekeraar.

Neemt u, wanneer uw verzekering de ingreep gedeeltelijk vergoedt, contact op met uw zorgverzekeraar om het bedrag dat u moet bijbetalen vast te stellen. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.

Als u niet in aanmerking komt voor vergoeding van deze operatie en toch geopereerd wilt worden, worden de kosten bij u in rekening gebracht.

Voorbereiding op de operatie

Voorbereiding thuis

Voor de operatie moet uw huid schoon zijn. Wij verzoeken u voordat u naar het ziekenhuis komt te douchen of te baden, eventuele nagellak te verwijderen en geen crème of make-up in uw gezicht te gebruiken. Tijdens de ingreep mag u geen lenzen, piercings of sieraden dragen. Uw sieraden kunt u het beste thuis laten.

Wij adviseren u voor de operatie een koelbril te kopen bij de drogist en deze thuis alvast in de vriezer te doen. Zo kunt u thuis direct beginnen met koelen.

Medicatie

Gebruikt u bloedverdunners? Vertelt u dit dan aan de oogarts.
Alle andere medicijnen mag u gewoon innemen.

Vervoer van en naar het ziekenhuis

Na de ingreep kunt u zich minder fit voelen of tijdelijk wazig zien. U mag daarom niet aan het verkeer deelnemen. Het vervoer van en naar het ziekenhuis kunt u het beste regelen met een bekende of een taxi.

De dag van de operatie

In het ziekenhuis neemt u plaats in de wachtkamer bij routenummer 025 op de begane grond. U hoeft zich niet te melden.

Het kan zijn dat u enige tijd moet wachten. Wij proberen deze tijd zo kort mogelijk te houden. Wij vragen u om de wachtkamer niet meer te verlaten. Uw begeleider kan in de wachtkamer op u blijven wachten. Gaat u ervan uit dat de operatie ongeveer 45 minuten duurt.

De operatie

De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. Hier krijgt u een muts op om uw haren te bedekken. U mag uw kleding en schoenen aanhouden.

De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd door middel van prikjes in het ooglid. Uw gezicht wordt bedekt met een steriele doek om infectie te voorkomen. Dit doek blijft aan de onderzijde open. Uw handen laat u op uw buik rusten.

Tijdens de operatie blijft u rustig liggen. U mag indien nodig praten. De behandeling zelf duurt ongeveer 45 minuten. U zult geen pijn hebben, maar wel bewegingen aan de oogleden voelen. Na afloop van de operatie gaat u weer naar huis.

Voordat u naar huis gaat, krijgt u van de verpleegkundige een kaartje mee met de controleafspraak. Tijdens deze afspraak worden ook de hechtingen verwijderd. Deze afspraak vindt ongeveer een week na de operatie plaats op de polikliniek Oogheelkunde.

Na de opname

Aandachtspunten na de ingreep

  • U mag niet aan de pasgeopereerde oogleden komen. Probeer vooral niet uw ogen schoon te wrijven. U loopt dan kans dat de hechting breekt en de wond open gaat. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, neemt u dan telefonisch contact op met het ziekenhuis.
  • U voelt na de operatie weinig pijn. Voelt u toch pijn, dan kunt u 2 tabletten paracetamol tegelijk innemen (maximaal 6 tabletten per 24 uur). Het gebruik van aspirine als pijnstilling raden wij af. Hierdoor kan een nabloeding ontstaan. Als u voor de operatie bloedverdunners gebruikt, mag u deze 24 uur na de operatie weer innemen.
  • Na de operatie kan er nog wat bloed uit de wond sijpelen, zeker als u tot kort voor de operatie bloedverdunners gebruikt heeft. Dat is niet erg. Dit kunt u met een (steriel) gaasje of schone papieren zakdoek weg deppen. U mag niet over de wond wrijven, want dat stimuleert het bloeden.
  • Vermijd de eerste week zware lichamelijke inspanning.
  • Wij adviseren u in de dagen na de operatie een koelbril te gebruiken. De bril heeft een verkoelend effect en remt het nabloeden en dik worden van de oogleden als gevolg van vochtophoping. Het beste effect bereikt u door de eerste twee dagen om de twee uur de koelbril te gebruiken. Leg de koelbril in de koelkast. Voordat u de bril op uw ogen legt, raden wij u aan om eerst een dunne schone katoenen zakdoek, keukendoek of schone gaasjes voorzichtig op de gesloten ogen te leggen om het condensvocht op te vangen.
  • Uw haren wast u het beste door het hoofd achterover te houden (net als bij de kapper). De oogleden mogen niet nat worden.
  • De eerste tien dagen mag u niet zwemmen en geen gebruik maken van de sauna.
  • Als u onder de zonnebank gaat, is het raadzaam om de eerste twee maanden de oogleden te beschermen met de bijgeleverde bril. Hiermee voorkomt u verbranding van de nog kwetsbare littekens.
  • De eerste maand geen make-up op het geopereerde ooglid aanbrengen.

Littekens

In de loop van de eerste drie maanden zullen de littekens verder genezen. Veel mensen vinden het prettig om in deze periode een crème op de oogleden aan te brengen om het litteken soepeler te maken. U kunt hiervoor een Arnica- of Calendulacrème gebruiken. Begin hier pas mee twee dagen nadat de hechtingen verwijderd zijn. De dikte van het litteken wordt voornamelijk bepaald door persoonlijke aanleg. De één maakt mooiere littekens dan de ander. Littekens op andere plekken op het lichaam voorspellen dit soms al. Het uiteindelijke litteken zal meestal helemaal wegvallen in de natuurlijke ooglidplooi. Roken heeft een negatief effect op littekenvorming.

Mogelijke complicaties

Er is kans op een nabloeding. Zeker als u tot kort voor de operatie bloedverdunnende medicijnen gebruikt hebt. Een ontsteking na de operatie is uiterst zeldzaam.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 0485-84 53 70.

Specialismen