Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Ontstoken wortelpunt operatief verwijderen
Patiëntenfolder

Ontstoken wortelpunt operatief verwijderen

Soms is het nodig om een ontstoken wortelpunt operatief te behandelen. In deze folder leest u wat de werkwijze is bij een operatieve behandeling van een ontstoken wortelpunt en welke nazorg nodig is. Heeft u na het lezen nog vragen, stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of de verpleegkundige.

Voor de operatie

Voorbereiding

  • Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee.
  • Wij vragen u om voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek bij uw eigen apotheek een geneesmiddelenpaspoort op te halen. Het geneesmiddelpaspoort is een lijst met de geneesmiddelen die u op dit moment gebruikt.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor de operatie. U kunt gewoon eten en drinken.
  • U mag uw medicijnen zoals gebruikelijk innemen.
  • Neem 1 uur voor de ingreep twee paracetamol in.
  • U mag na de behandeling niet zelf autorijden. Zorg ervoor dat u naar huis wordt gebracht door een begeleider.

De operatie

Omdat de behandeling onder steriele omstandigheden wordt uitgevoerd, wordt er een doek over u heen gelegd. Uw hoofd en ogen worden afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. U kunt wel onder de doek doorkijken.

Er wordt een klein sneetje in het tandvlees gemaakt. Vervolgens boort de chirurg een gaatje in het bot precies op de plaats van de wortelpunt. Met speciale instrumenten wordt het ontstoken weefsel weggehaald en het gehele gebied, ook de wortel en zo mogelijk het wortelkanaal, gereinigd en gespoeld. Meestal wordt een stukje van de wortelpunt weggehaald en het wortelkanaal aan de onderkant dichtgemaakt.

Na de ingreep mag u weer naar huis. U mag na de behandeling niet zelf autorijden. Zorg ervoor dat u naar huis wordt gebracht door een begeleider.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 20 minuten.

Na de operatie

Pijnklachten

De verdoving is na ongeveer vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is echter goed te bestrijden met pijnstillers. Hiervoor kunt u Paracetamol 500mg 4 x per dag innemen om de 6 uur, tot maximaal 2 tabletten per keer. Indien u een recept voor brufen bruis meekrijgt neemt u deze 3 x per dag in om de 8 uur. Het is verstandig om de eerste pijnstiller zo snel mogelijk in te nemen, voordat de verdoving is uitgewerkt.

Zwelling

Na de ingreep kan de wang of lip gaan zwellen. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling is na twee dagen het sterkst en verdwijnt vanzelf.

Nabloeding

Tot 24 uur na de ingreep kan de wond enigszins nabloeden. Dat houdt meestal vanzelf op. Wanneer het bloeden erger wordt mag u absoluut niet spoelen. Wel kunt u het volgende doen:

  • Neem een gaasje of een schone zakdoek en maak daarmee de mond schoon en droog
  • Pak een tweede gaasje en vouw dat dubbel, of leg een knoop in een schone zakdoek
  • Leg het opgevouwen gaasje of de knoop op de wond.
  • Het is belangrijk dat er druk op de wond wordt uitgeoefend.

Adviezen voor thuis

Het is verstandig op de dag van de ingreep de mond zo weinig mogelijk te spoelen. U mag de tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Vanaf de tweede dag na de ingreep moet u ook de wond voorzichtig schoonmaken met een zachte tandenborstel, poets van tandvlees naar tand.

Rook niet en drink geen alcohol gedurende de eerste dagen na de behandeling. Dit kan de wondgenezing vertragen.

Vervolg

Het tandvlees wordt gehecht met een materiaal dat vanzelf oplost. Dat duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

De kleine holte in het kaakbot (de plaats waar de ontsteking is weggehaald) vult zich meestal na enige tijd vanzelf weer op met bot. We raden u aan om zes maanden na de behandeling bij uw eigen tandarts een controlefoto te laten maken.

Contact opnemen

Als de wond erg gaat bloeden of de zwelling of pijn na drie tot vijf dagen erger wordt in plaats van minder, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 0485-84 53 35.

Voor spoed buiten kantooruren kunt u contact opnemen met onderstaande ziekenhuizen:
Van maandag t/m donderdag: Elkerliek ziekenhuis in Helmond, telefoonnummer 0492 - 595571 (de SEH en vragen naar dienstdoende kaakchirurg).
Vrijdag t/m zondag: Radboud UMC in Nijmegen, telefoonnummer 024 - 3614187 (de SEH en vragen naar dienstdoende kaakchirurg).

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.