Maasziekenhuis Pantein Gang
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Poliklinische ingreep poli dermatologie
Patiëntenfolder

Poliklinische ingreep poli dermatologie

In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten tot een poliklinische ingreep op de polikliniek Dermatologie. In deze folder vindt u algemene informatie over de gang van zaken. Hoe de ingreep bij u wordt uitgevoerd, is afhankelijk van uw aandoening. De dermatoloog informeert u vooraf hierover. Heeft u nog vragen, aarzel dan niet deze te stellen.

Wat is een poliklinische ingreep?

Een poliklinische ingreep is een kleine ingreep, die op een (poliklinische) operatiekamer wordt uitgevoerd. U wordt plaatselijk verdoofd. Deze verdoving is na anderhalf tot twee uur uitgewerkt. Na een poliklinische ingreep kunt u meteen weer naar huis.

Voorbereiding op de ingreep

Voorbereiding thuis

  • Het is voor deze ingreep niet nodig nuchter te zijn. U kunt van tevoren dus gewoon eten en drinken.
  • Het is van belang dat u het lichaamsgedeelte waar de ingreep plaatsvindt vooraf thuis goed wast. Wij verzoeken u om eventuele sieraden en piercings thuis al af te doen, als dit relevant is voor de locatie waar de ingreep plaats vindt.
  • De dermatoloog geeft vooraf aan of het nodig is het lichaamsgedeelte waar de ingreep plaatsvindt thuis te scheren.
  • Sommige ingrepen veroorzaken enige napijn. Overleg vooraf met uw dermatoloog of you na de ingreep pijnstillers nodig heeft.
  • Draag gemakkelijke kleding, bijvoorbeeld kleding met wijde mouwen of ruime broekspijpen, zodat er ruimte is voor een verband.
  • Wij raden u aan om samen met iemand naar het ziekenhuis te komen, die u na de ingreep naar huis kan begeleiden. Afhankelijk van de ingreep kunt u na de ingreep beter niet actief aan het verkeer deelnemen. Overleg dit van te voren met uw dermatoloog.
  • Als u medicijnen (bijvoorbeeld anti-stollingsmedicijnen) gebruikt of voor bepaalde zaken gevoelig bent (bijvoorbeeld pleisters of jodium), meldt u dit dan aan de dermatoloog.
  • U hoeft de antistollingsmedicijnen niet te stoppen, tenzij de dermatoloog dit aangeeft.

De ingreep

Begeleider

Als u aan de beurt bent, begeleidt de assistente u naar de ruimte waar de ingreep plaatsvindt. Uw begeleider moet tijdens de ingreep in de wachtruimte wachten. Bij hoge uitzondering kan de begeleiding me de operatiekamer in. Dit kan alleen na overleg met de dermatoloog.

De ingreep

U kunt uw jas en de noodzakelijke kledingstukken uittrekken. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Het te behandelen gebied wordt gedesinfecteerd en verdoofd. Door de verdoving is de ingreep in principe pijnloos. Om zo steriel mogelijk te werken, wordt het operatiegebied afgedekt met steriele doeken. Tijdens de behandeling kunt u gewoon met de dermatoloog en de assistente praten.

Na de ingreep wordt de wond afgedekt met verband en/of een pleister. Voor de ingreep zal de dermatoloog u vragen of uw allergisch bent voor bepaalde pleisters.

Na de ingreep

Hechtingen

Een wond wordt meestal gehecht. Dit kan op verschillende manieren.

Onderhuidse hechtingen

Bij onderhuidse hechtingen wordt de wond onder de huid gehecht. U ziet de hechtingen dan niet zitten. Hechtingen onder de huid lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden.

Soms komt het voor dat er een draadje boven de huid uit komt en irriteert. U kunt deze bij de huisarts boven de huid af laten knippen.

Zichtbare hechtingen

De huidhechtingen die zichtbaar zijn, moeten verwijderd worden na 7, 10 of 14 dagen. De dermatoloog geeft aan wat voor u van toepassing is. Over de hechtingen heen komen zwaluwstaartjes en een bloedstelpend sponsje. Vaak wordt een drukverband aangebracht. Dit drukverband moet u na 2 dagen verwisselen. U kunt er dan een normale pleister op plakken, tenzij de dermatoloog het anders aangeeft. De zwaluwstaartjes blijven bij voorkeur zitten totdat de hechtingen verwijderd worden.

Buisverband

Bij ingrepen aan ledematen kunt u als drukverband een buisverband krijgen. Deze moet 2 weken om het operatiegebied gedragen worden, net zolang als de hechtingen aanwezig zijn. Dit voorkomt zwelling en geeft extra stevigheid. Het vermindert de spanning aan het weefsel dat net geopereerd is, waardoor de genezing voorspoedig verloopt.

Geen of deels hechtingen

Het kan ook voorkomen dat de dermatoloog de wond niet of gedeeltelijk hecht. In dat geval komt u in de weken na de operatie naar de poli dermatologie voor wondzorg. De wond moet dan vanuit zichzelf dicht gaan groeien met ondersteuning van speciale wondverbanden.

Het verwijderen van de hechtingen

Voor het verwijderen van de hechtingen krijgt u een controle-afspraak.

Adviezen voor thuis

  • Zolang u hechtingen heeft, mag u niet sporten of zwaar tillen.
  • U mag ook niet naar de sauna gaan, zwemmen of een bad nemen.
  • Het gebied rondom de plaats van de ingreep moet twee dagen droog blijven. Met enige improvisatie kunt u gerust douchen. Lukt dat niet, wacht dan twee dagen met douchen.

Uitslag weefselonderzoek

Het weefsel dat bij de ingreep is verwijderd, wordt onderzocht. De uitslag van het onderzoek bespreekt de dermatoloog met u. Dat gebeurt telefonisch of tijdens de afspraak voor het verwijderen van de hechtingen.

Risico's en complicaties

Aan iedere ingreep zijn risico's verbonden. In zeldzame gevallen kan er een nabloeding of infectie optreden. Als er na de ingreep onverwachte problemen zijn, neemt u dan direct contact op met de polikliniek Dermatologie of de dienstdoende dermatoloog van de Spoedeisende Hulp in het Maasziekenhuis via telefoonnummer 0485-84 50 00.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd, bel dan zo snel mogelijk met poli Dermatologie, telefoonnummer 0485–84 53 20. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met de poli Dermatologie, via het telefoonnummer 0485–84 53 20.

Specialismen