Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Sterilisatie van de man
Patiëntenfolder

Sterilisatie van de man

Met uw behandelend arts heeft u afgesproken om een sterilisatie te laten uitvoeren. In deze folder leest u wat een sterilisatie is, hoe de operatie verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie.

Wat is een sterilisatie?

Bij een sterilisatie maakt de uroloog hoog in de balzak een onderbreking in beide zaadleiders. De uiteinden worden afgebonden. De zaadcellen kunnen de bijbal dan niet meer verlaten en de productie van zaadcellen in de teelballen stopt. De onvruchtbaarheid na een sterilisatie is definitief. Zeer zelden ontstaat na verloop van tijd spontaan een nieuwe verbinding tussen de onderbroken zaadleiders. Een sterilisatie wordt in medische woorden ook wel een vasectomie genoemd.

Voorbereiding op de operatie

Scheren van de balzak

Het is belangrijk dat u drie dagen voor de operatie de balzak scheert. Dit voorkomt dat de beharing op de balzak ontstekingen kan veroorzaken.

Vervoer naar huis

Wanneer u na de ingreep naar huis gaat, adviseren wij u om niet zelf een auto te besturen. Ook fietsen wordt afgeraden. Zorg dat u iemand meeneemt naar uw afspraak in het ziekenhuis die u na de operatie ook weer naar huis brengt.

Eten en drinken voor de operatie

Voor de operatie mag u gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw legitimatiebewijs. Dit mag zijn een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
  • Een strakke onderbroek of zwembroek voor na de operatie.

De operatie

Op de polikliniek

De sterilisatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving in de kleine operatiekamer op de polikliniek.

De uroloog verdooft de huid en de zaadleider met een kleine injectie. Ook na de verdoving kan het vastpakken van de zaadleiders een vervelend trekkend gevoel geven richting de buik. De uroloog maakt twee kleine openingen in de huid van de balzak, onderbreekt de zaadleiders en bindt ze af. De wondjes worden gehecht met oplosbaar materiaal dat na ongeveer 14 dagen oplost. Daarna dekt de verpleegkundige de wondjes af met twee gaasjes.

Het kan geen kwaad als de hechtingen langer dan 14 dagen blijven zitten. Als u dat prettig vindt, mag u de hechtingen na deze tijd ook laten verwijderen door de huisarts.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Na de operatie

Naar huis

Na de operatie mag u meteen weer naar huis.

Draag een strakke onderzoek of zwembroek

Om het geopereerde gebied steun te geven, raden wij u aan om op de dag van de operatie een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Als u dat prettig vindt, mag u deze de dagen daarna ook nog dragen. Dit kan helpen om de zwelling te verminderen. De gaasjes blijven zo ook goed op de wondjes zitten. Ook de balzak blijft hierdoor beter op zijn plaats zitten. Dat geeft wat minder pijn. Bewegingen van de balzak kunnen in het begin nogal gevoelig zijn.

Adviezen voor thuis

  • De eerst 3 tot 4 dagen moet u heel rustig aan doen (op de bank zitten).
  • Vanaf de eerste dag na de operatie mag u zich weer douchen.
  • Na 7 tot 10 dagen mag u ook weer in bad gaan.
  • Na de operatie mag u 10 dagen geen zwaar lichamelijk werk doen (zoals zwaar tillen en zwaar huishoudelijk werk), sporten of fietsen.
  • Houd ook rekening met uw lichamelijk inspanning op uw werk. Overleg dit zo nodig met uw werkgever.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Urologie:

  • Bij een nabloeding of wondlekkage;
  • Bij hoge koorts (meer dan 38,5 °C);
  • Bij extreme pijn;
  • Bij roodheid rondom de wond;
  • Bij zwelling van het wondgebied.

Als zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie, via telefoonnummer 0485–84 53 45. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0485–84 53 31.

Controle vruchtbaarheid

Na de operatie krijgt u een onderzoek voor controle van de vruchtbaarheid. Meer informatie over de verzameling en afgifte van sperma leest u in de folder Sperma onderzoek na een sterilisatie.

Na het inleveren van het zaadmonster ontvangt u na ongeveer 2 tot 3 weken schriftelijk bericht over de uitslag van het onderzoek. Zijn er geen zaadcellen meer zichtbaar, dan is de sterilisatie definitief en is de behandeling ten einde.

Het kan zijn dat u meerdere keren een zaadmonster moet inleveren. U krijgt hierover dan schriftelijk bericht. Een potje en de bijbehorende laboratoriumbrief kunt u ophalen bij de polikliniek Urologie.

Het is belangrijk dat u tijdens de gemeenschap een voorbehoedsmiddel gebruikt totdat u bericht heeft gekregen dat er geen zaadcellen meer zichtbaar zijn in het zaadmonster.

Risico’s en complicaties

Na een operatie is er altijd kans op een nabloeding (4 tot 22%) of infectie (1-32%). Als u de adviezen uit deze folder goed opvolgt, neemt de kans op een nabloeding af. Aanhoudende zaadcellen ondanks de operatie (0,2 tot 5 %). In zeldzame gevallen kan er spontaan een nieuwe verbinding tussen de zaadleiders ontstaan (0,03%). Pijn in de bal (2 tot 5%).

Kosten

Elk jaar wordt landelijk bepaald welke zorg via het basispakket van de zorgverzekering verzekerd blijft. De sterilisatie van mannen is geen onderdeel van het basispakket. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de behandeling wel als u aanvullend verzekerd bent. Bekijk daarvoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Als u de kosten zelf moet betalen, dan krijgt u de rekening thuis gestuurd. U kunt bij deafdeling Zorgcontrol Cure van het Maasziekenhuis een schatting van de kosten opvragen. Het telefoonnummer van de afdeling Zorgcontrol Cure is 0485-84 60 40. Zij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 09.30 en 12.30 uur. Het is belangrijk om te weten dat u aan deze richtprijs geen rechten kunt ontlenen.

Bericht van verhindering

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk met de polikliniek Urologie via telefoonnummer 0485–84 53 45. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, neemt u dan op werkdagen contact op met de polikliniek Urologie via telefoonnummer 0485–84 53 45.

Specialismen