Maasziekenhuis Pantein Gang verpleegafdeling
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Tremor-registratie / Polymyografie
Patiëntenfolder

Tremor-registratie / Polymyografie

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een Tremor-registratie op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). In deze folder leest u meer over het onderzoek.

Wat is een Tremor-registratie?

Een tremor is een ritmische beweging (beven/trillen), meestal van een hand, arm of been of een combinatie hiervan. Bij een tremor-registratie of polymyografie wordt de spieractiviteit gemeten om meer duidelijkheid te krijgen over welke soort tremor u heeft. Hiermee wordt geprobeerd achter de oorzaak van uw klachten te komen.

Voor het onderzoek

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Een geneesmiddelenpaspoort. Dit paspoort kunt u voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek bij uw eigen apotheek ophalen. Het geneesmiddelenpaspoort is een lijst met geneesmiddelen die u op dit moment gebruikt.

Voorbereiding

  • Smeer ter voorbereiding op het onderzoek geen crèmes of lotions op uw armen of benen.
  • U hoeft voor de Tremor-registratie niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken op de dag van het onderzoek.
  • Neem uw persoonsgegevens / patiëntenpas mee naar het onderzoek.

Het onderzoek

Hoe wordt een Tremor-registratie gemaakt?

U neemt plaats op een stoel, waarna de laborant(e) diverse elektroden (kleine ronde dopjes) op verschillende spieren op uw armen en/of benen plakt. Voor het plakken van de elektroden wordt de huid “gescrubd” om te zorgen voor een goed contact. Dit is niet pijnlijk. Het aanbrengen van de elektrodes duurt ongeveer 20 minuten.

De registratie

Nadat alles goed is bevestigd, voert u diverse kleine opdrachtjes uit in samenspraak met de neuroloog en laborant. Voorbeelden zijn handen strekken of een voorwerp vast pakken.

De registratie duurt ongeveer 15 minuten. In totaal, inclusief de voorbereiding, bent u binnen 45 minuten weer klaar met het onderzoek.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek is er geen verdere nazorg nodig.

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan het onderzoek zijn geen risico's verbonden.

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door een neuroloog. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd, bel dan zo snel mogelijk naar de afdeling KNF om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) via telefoonnummer 0485–84 55 84.

Specialismen