Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Verwijderen van een ganglion
Patiëntenfolder

Verwijderen van een ganglion

Deze folder informeert u over het verwijderen van een ganglion. U leest hoe de ingreep verloopt, hoe u zich goed kunt voorbereiden op de ingreep en het herstel daarna.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een veel voorkomende goedaardige zwelling aan de hand, pols, enkel of voet. Een ganglion noemen we ook wel een slijmcyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Het geleiachtige vocht komt uit het gewrichtskapsel of de peesschede waarmee een ganglion vaak verbonden is. De zwellingen kunnen variëren in grootte.

De oorzaak van een ganglion is niet altijd duidelijk. Het kan komen door overbelasting of vaak achter elkaar dezelfde beweging maken. De zwelling kan pijnklachten geven. Soms kan de kracht in de hand of voet daardoor verminderen. Een ganglion wordt kleiner door rust te houden.

Soms is leegzuigen gevolgd door inspuiting met een bijnierschorshormoon al voldoende om het ganglion te laten verdwijnen. Vaak is er reden om een ganglion operatief te laten verwijderen.

Dagbehandeling

De operatie vindt in principe plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat. In sommige gevallen blijft u een nachtje slapen.

Voorbereiding op de opname

Welke verdoving?

Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk. Een operatieve behandeling van een ganglion vindt plaats onder algehele narcose of onder regionale verdoving. Over de wijze van verdoving kunt u meer lezen in de folder ‘Anesthesiologie’ van het Maasziekenhuis. Tijdens het pre-operatief spreekuur ter voorbereiding op de operatie kunt u de verdoving met de anesthesioloog bespreken.

Voorbereiding op de operatie

De anesthesioloog vertelt u vanaf welk tijdstip vóór de operatie u nuchter moet blijven.

Wij raden u ook aan gedurende 24 uur vóór uw opname geen alcohol te gebruiken en niet te roken, ook niet gedurende de dag van de operatie.

Voor de operatie moet uw huid schoon zijn. Wij verzoeken u voor u naar het ziekenhuis komt te douchen of te baden, uw nagels kort te knippen, eventuele nagellak te verwijderen en geen crème of make-up te gebruiken. Tijdens de ingreep mag u geen lenzen, piercings of sieraden dragen. U kunt wel een bril meenemen, die u tijdens de opname kunt dragen.

Heeft u de dag voor de ingreep griep of koorts? Neemt u dan contact op met het Opnamebureau op telefoonnummer 0485-84 57 10. U hoort dan of het nodig is om een nieuwe afspraak te maken.

Volgt u verder de instructies en voorbereidingen op, zoals afgesproken met uw behandeld arts, de anesthesioloog en de informatieverpleegkundige (zie ook de folder ‘Anesthesiologie’). In de folder ‘Wegwijzer bij dagopname’ kunt u meer lezen over de opname en de voorbereiding hierop.

Medicijnen

De anesthesioloog vertelt u tijdens het pre-operatief spreekuur welke medicijnen u mag gebruiken en met welke u tijdelijk dient te stoppen.

Vervoer naar huis na de opname

Na de operatie mag u niet zelf auto rijden. Daarom is het belangrijk dat u vóór de opname het vervoer naar huis alvast regelt.

Opname en verblijf in het ziekenhuis

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs, bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
  • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.

Dag van opname

In het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken dag en tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige wijst u uw kamer en bed. Zij/hij voert met u het opnamegesprek en bereidt u verder voor op de operatie. Ook beantwoordt zij/hij mogelijke vragen van u.

De operatie

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het ganglion en de huid wordt gehecht, soms met oplosbare hechtingen. Heel soms wordt het weggehaalde weefsel opgestuurd voor onderzoek.

Na de operatie

Na de operatie zit er een pleister en een drukverband op de operatiewond. Dit drukverband moet 48 uur blijven zitten.

Als u aan de hand of pols bent geopereerd, dan krijgt u een mitella (draagdoek) om de arm in te dragen.

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie bestaat er een kans op complicaties. Gelukkig komen deze niet vaak voor en kunnen ze meestal goed behandeld worden. Mogelijke complicatie bij het verwijderen van een ganglion zijn:

  • een wondinfectie;
  • een nabloeding;
  • zenuw beschadiging;
  • een zwelling.

Er is ongeveer 30% kans dat een ganglion op korte of langere termijn weer terugkomt. Een nieuwe ingreep kan dan nodig zijn.

Na de opname

Adviezen voor thuis

  • Als u pijn heeft, mag u 2 tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Dit mag u maximaal 4 keer per dag doen.
  • Het drukverband mag na 2 dagen verwijderd worden. Dit mag u zelf thuis doen.
  • U mag gewoon kort douchen. Na het douchen kunt u eventueel een schone, droge pleister of gaas op de wond plakken.
  • Soms zit er een doorzichtige pleister op de wond, hiermee mag u douchen.
  • U mag niet in bad gaan, zwemmen en geen gebruik maken van de sauna totdat de wond genezen is en de hechtingen verwijderd zijn.
  • De eerste paar weken mag u niet te zwaar belasten, tot de wond goed genezen is.
  • Bij een operatie aan de voet of enkel, mag u de eerste dagen niet te veel lopen. Maakt u dus geen (lange) wandelingen, maar loopt u alleen de stukjes die echt noodzakelijk zijn.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie:

  • Bij koorts, meer dan 38,5 °C;
  • Bij extreme pijn;
  • Bij een nabloeding;
  • Bij roodheid van de wond, zwelling, wondinfectie.

Wanneer zich thuis de volgende problemen voordoen, neemt u dan contact op met polikliniek Chirurgie, telefoonnummer 0485-84 53 35. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Controleafspraak

Na 10 tot 14 dagen heeft u een afspraak op de polikliniek Chirurgie voor het verwijderen van de hechtingen en controle van de wond. U krijgt dan ook de uitslag van het weefselonderzoek. Deze afspraak krijgt u mee als u na de operatie naar huis gaat.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u deze dan aan uw behandelend arts of neem contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

Specialismen