Maasziekenhuis Bij Nacht
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Vruchtbaarheidsstoornissen, behandeling
Patiëntenfolder

Vruchtbaarheidsstoornissen, behandeling

Deze folder bevat informatie over de behandeling van vruchtbaarheids-stoornissen. Verminderde vruchtbaarheid is een breed begrip: er zijn veel oorzaken en behandelingen mogelijk. In deze folder vindt u informatie over de verschillende behandelingen. Voor welke behandeling in uw geval gekozen wordt, hangt af van de oorzaak.

De begrippen ‘vruchtbaarheid’ en ‘onvruchtbaarheid’ zorgen vaak voor verwarring. Zij suggereren dat er slechts twee mogelijkheden zijn: wel of niet vruchtbaar. In werkelijkheid is zwanger worden een kwestie van kans, die bepaald wordt door mannelijke en vrouwelijke factoren. Elke maand is er een nieuwe kans op een zwangerschap. Bij een normale kans zijn 80% van alle vrouwen binnen 1 jaar en de helft al binnen 6 maanden zwanger.

Als deze kans door wat voor oorzaak dan ook kleiner is, duurt het dus langer voordat een zwangerschap optreedt. Mensen met een kleine kans noemen wij verminderd vruchtbaar. Pas als er geen enkele kans op zwangerschap is, is er sprake van onvruchtbaarheid.

In Nederland wordt 1 op de 5 (echt)paren geconfronteerd met een probleem op het gebied van vruchtbaarheid. Hiermee bedoelen we dat er na 1 jaar van proberen zwanger te worden, geen zwangerschap is opgetreden. Bij velen van hen speelt het toeval een rol: zij zijn normaal vruchtbaar, toevallig is het niet gelukt om binnen 1 jaar zwanger te worden. Zij kunnen echter wel een kind krijgen, ook zonder behandeling. Voor paren bij wie deze diagnose is gesteld, is het beste advies: rustig afwachten.

Wanneer een arts is geraadpleegd en de fertiliteitsproblematiek eenmaal als probleem wordt bevestigd, breekt een periode aan van veel onderzoek en eventueel behandeling. Het onderzoek dat dient om mogelijke oorzaken van de fertiliteitsproblematiek op te sporen, is vaak belastend en vraagt veel tijd van u. Gevoelens van hoop en twijfel wisselen elkaar af. Gebleken is dat veel (echt)paren dit als een moeilijke tijd ervaren. Met deze folder willen we u een goede voorbereiding op de fertiliteitsbehandeling geven.

Gynaecologen Maasziekenhuis Pantein
Team fertiliteitsverpleegkundigen

Mogelijke oorzaken van fertiliteitsproblematiek

Om fertiliteitsproblematiek te kunnen behandelen, is het voor de arts van belang te weten wat de oorzaak ervan is. Vaak blijkt de oorzaak van de stoornis een combinatie van factoren bij de man en de vrouw te zijn. Daarbij ligt bij ongeveer een derde van de paren de oorzaak vooral bij de vrouw en bij een derde de oorzaak vooral bij de man. Het gebeurt niet vaak dat er een oorzaak voor absolute onvruchtbaarheid bij een van de partners wordt gevonden.

Ook kan het zijn dat er bij geen van beiden een afwijking wordt gevonden die de fertiliteitsproblematiek kan verklaren. Dat wil nog niet zeggen dat er dan ook geen afwijkingen zijn. De wetenschap lijkt redelijk ver gevorderd, maar realiseert u zich wel dat zij nog lang niet op alles een antwoord kan geven. Veel oorzaken van onvruchtbaarheid zijn nog onbekend.

Fertiliteitsspreekuur

In het Maasziekenhuis werken twee fertiliteitsverpleegkundigen. Deze begeleiden u in het oriënterend fertiliteitsonderzoek en bij eventuele behandelingen. Zij leggen uit wanneer onderzoeken en behandelingen plaatsvinden. Tevens doen zij inwendige echo’s en ook de samenlevingstest en inseminaties worden door hen verricht.

Er vindt wekelijks overleg plaats tussen de fertiliteitsverpleegkundigen en de gynaecoloog. De gynaecoloog blijft te allen tijde verantwoordelijk voor uw onderzoeken en behandelingen. Indien nodig krijgt u een beleidsafspraak met uw behandelend gynaecoloog.

De fertiliteitsspreekuren vinden plaats van maandag t/m vrijdag van 7.30 – 9.00 uur. Voor het maken van afspraken kunt u bellen met de poli Gynaecologie, telefoonnummer 0485-84 55 60. Voor inhoudelijke vragen aan de fertiliteitsverpleegkundige kunt u ook bellen (bij voorkeur ’s ochtends tussen 08.30 en 09.00 uur); u krijgt dan een belafspraak, zodat wij u kunnen terugbellen.

Oorzaken bij de man

Bij de man wordt de fertiliteitsproblematiek meestal veroorzaakt door een verminderde kwaliteit van het zaad. De testes (zaadballen) maken dan te weinig gezonde, goed bewegende zaadcellen. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor de verminderde zaadkwaliteit aan te wijzen, maar soms komen er door een gesprek en/of onderzoek wel een aantal mogelijke oorzaken aan het licht. Bekend is dat een vroeger doorgemaakte ziekte (bijvoorbeeld bof of geslachtsziekten), medicijn- of alcoholgebruik of een operatie aan de geslachtsdelen van invloed kunnen zijn. Ook is het mogelijk dat de zaadballen na de geboorte niet goed zijn ingedaald, dit kan gepaard gaan met verminderde vruchtbaarheid. Soms zijn er in de balzak veel spataderen aanwezig die misschien de oorzaak kunnen zijn van verminderde vruchtbaarheid. Bij een heel klein aantal mannen ontstaat er fertiliteitsproblematiek doordat de zaadballen onvoldoende worden gestimuleerd door de hypofyse. Er worden dan onvoldoende hormonen (LH en FSH) geproduceerd.

Oorzaken bij de vrouw

Bij sommige vrouwen wordt de fertiliteitsproblematiek veroorzaakt door een afwijkende menstruatiecyclus. De menstruatie treedt dan erg onregelmatig op of blijft geheel uit. Ook is het mogelijk dat er geen eicel vrij komt tijdens de cyclus.
Een afwijkende menstruatiecyclus kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • een afwijkende productie van bepaalde hormonen, waardoor geen eisprong optreedt;
  • stress;
  • extreem over- of ondergewicht.

Daarnaast kan de fertiliteitsproblematiek veroorzaakt worden door afwijkingen aan de geslachtsorganen. Afwijkingen aan de eileiders komen daarbij het vaakste voor. Door eerder doorgemaakte ontstekingen kunnen de eileiders helemaal of gedeeltelijk afgesloten zijn. Hierdoor is het veel moeilijker, soms zelfs onmogelijk, dat eicel en zaadcel elkaar bereiken en er een bevruchting optreedt. Verder kan een gedeeltelijk afgesloten eileider het transport van een bevruchte eicel naar de baarmoeder belemmeren.

Ook afwijkingen aan de baarmoeder vormen een bedreiging voor de vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld doordat zich in de baarmoeder verklevingen voordoen (bijvoorbeeld ten gevolge van een operatie). Hierdoor wordt de opbouw van het baarmoederslijmvlies bemoeilijkt en innesteling van een bevruchte eicel is praktisch kansloos. Ook kan het zijn dat het slijm in de baarmoederhals niet geschikt is om de zaadcellen te transporteren en klaar te maken voor de bevruchting. Seksuele problemen kunnen ook een oorzaak zijn van het niet zwanger worden.

Houdt u er rekening mee dat, ook al is de oorzaak van de fertiliteitsproblematiek bekend, het niet altijd mogelijk is om met een behandeling een zwangerschap tot stand te brengen.

Sterilisatie

Sommige mannen en vrouwen zijn onvruchtbaar omdat zij dat in het verleden zelf gewenst hebben. Zij hebben zich laten steriliseren. Door een verandering in de levensomstandigheden kan het zijn dat deze mensen nu weer kinderen willen hebben. De mogelijkheid bestaat om met een operatie de afgesloten eileiders of zaadleiders weer doorgankelijk te maken. Vooral als het een hersteloperatie van de eileiders betreft, is de kans van slagen redelijk groot. Deze operatie wordt verricht in het Radboudumc in Nijmegen.

Mogelijke behandelingen bij fertiliteitsproblematiek

Voor fertiliteitsproblematiek bestaan verschillende behandelingen. Afhankelijk van de oorzaak waardoor u niet zwanger raakt, wordt een keuze gemaakt. Hieronder wordt een aantal behandelingen eerst kort, en later uitvoerig besproken.

Kort overzicht van behandelingen

  • Als de eierstokken niet maandelijks een eicel vrijgeven, is het vaak mogelijk dit met medicijnen te verhelpen. De medicijnen worden toegediend in de vorm van tabletten of injecties. De behandelend arts vertelt welke bijverschijnselen bij u kunnen optreden.
  • Als de zaadcellen het slijm van de baarmoederhals niet kunnen doordringen, is soms kunstmatige inseminatie met zaad van de eigen partner mogelijk. Het zaad wordt eerst op het laboratorium voorbereid, waarna het op de polikliniek met een dun slangetje in de baarmoeder wordt gebracht. Het kan zijn dat met het zaad van de eigen partner geen bevruchting kan plaatsvinden. Dan is kunstmatige inseminatie met zaad van een donor mogelijk: kortweg aangeduid als KID. Indien nodig informeert uw arts u hierover. KID vindt niet in het Maasziekenhuis plaats.
  • In een aantal situaties is reageerbuisbevruchting (In Vitro Fertilisatie, IVF) een goede oplossing. Dit is een intensieve behandeling, waarbij eicellen en zaad buiten het lichaam worden samengebracht. Na de bevruchting wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder.
  • Soms is het nodig de zaadcel rechtstreeks in de eicel te spuiten. Dit wordt ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie) genoemd. Meer informatie over IVF en ICSI leest u op de website van het Radboudumc, www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/in-vitro-fertilisatie-ivf.

Medicijnen

Als er geen eisprong optreedt, kan ook geen zwangerschap ontstaan. Ook als de tweede helft van de cyclus (de luteale fase) te kort is, is de kans op zwangerschap gering. Een mogelijkheid is dan om de eisprong op te wekken met behulp van medicijnen. Dit heet ovulatie-inductie. Er zijn diverse medicijnen om de eisprong op te wekken. Uw arts bespreekt met u welk middel voor u het meest geschikt is.

Clomifeen

Clomifeen (of Clomid) is een stof die een tegengestelde werking heeft aan één van de natuurlijke vrouwelijke hormonen (oestrogeen), waardoor de afgifte van het follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt bevorderd. Clomifeen is in het algemeen het eerste medicijn dat in aanmerking komt om de eisprong op te wekken.

Clomifeen wordt ook om andere reden voorgeschreven:

  • bij een te korte tweede cyclushelft (luteale fase);
  • bij een te laag hormoongehalte in de tweede cyclushelft;
  • bij een cyclus langer dan 35 dagen;
  • in combinatie met inseminatie (IUI).

Clomifeen hoeft slechts kort ingenomen te worden: van cyclusdag drie tot en met zeven. U start meestal met één tablet van 50 mg per dag. Indien hierna geen eisprong optreedt, kan de dosering worden verhoogd tot maximaal drie tabletten per dag.

De eerste cyclus dat u Clomifeen gebruikt, ziet u enkele malen de fertiliteitsverpleegkundige op de fertiliteitspolikliniek. Als u met Clomifeen een goede eisprong krijgt en als het baarmoederhalsslijm ook goed blijkt te zijn, kan het gedurende langere tijd worden gebruikt.

Clomifeen heeft in het algemeen weinig bijwerkingen. Sommige patiënten hebben last van opvliegers, maag- en buikklachten (opgeblazen gevoel), nerveuze spanningen of depressie, vermoeidheid of hoofdpijn.

Als Clomifeen onvoldoende resultaten heeft of als blijkt dat wel een eisprong optreedt, maar dat er geen, onvoldoende of slecht baarmoederhalsslijm is, wordt voor een andere vorm van ovulatie-inductie gekozen.

Gonal-F en Pregnyl

Gonal-F laat eiblaasjes rijpen en Pregnyl zorgt voor de eisprong.
Gonal-F zit in patronen van 300 en 600 eenheden (IE). Behandeling met Gonal-F en Pregnyl is een zeer intensieve vorm van ovulatie-inductie, die in de volgende situaties wordt toegepast:

  • geen eisprong na een maximale dosering van Clomifeen;
  • veel bijwerkingen van Clomifeen;
  • geen goed baarmoederhalsslijm rond de eisprong;
  • een lage hoeveelheid hormonen uit de hypofyse;
  • reageerbuisbevruchting (IVF of ICSI).

Gonal-F en Pregnyl worden via injecties toegediend. Deze injecties kunnen gevoelig zijn. U of uw partner kunt deze injecties zelf geven. U leert dit tijdens een spuitinstructie door de fertiliteitsverpleegkundige.

Een enkele keer komt huiduitslag voor bij het gebruik van deze medicijnen. Meer informatie over de risico’s vindt u onder het kopje ‘risico’s bij ovulatie-inductie’.

Gonal-F

Voordat de behandeling met Gonal-F (en Pregnyl) begint wordt op ongeveer de derde dag van de menstruatie een echoscopie verricht. Als de eierstokken de goede grootte hebben, begint u nog dezelfde dag met toediening van Gonal-F. U begint meestal met 50 eenheden per dag. De eerste controledag is ongeveer op cyclusdag acht. Bij deze en bij elke volgende controle, wordt een echoscopie gemaakt. Aan de hand van de echoscopie wordt bepaald hoeveel eenheden Gonal-F u daarna moet spuiten. Ook wordt bepaald wanneer u terug moet komen. Meestal is dit na één tot drie dagen. De echo wijst uit of, en hoeveel eiblaasjes rijpen. Als de eiblaasjes groot genoeg zijn, wordt eventueel een samenlevingstest verricht.

Pregnyl

Pregnyl is een natuurlijk hormoon, dat wordt bereid uit de urine van zwangere vrouwen (Moeders voor Moeders). Zodra het eitje rijp is, gaat u over van Gonal-F naar Pregnyl. Dit zijn meestal twee ampullen poeder van 5000 eenheden, opgelost in één ampul vloeistof. Ongeveer 34 tot 36 uur na de Pregnylinjectie treedt de eisprong op.

Het is belangrijk dat u vóór de eisprong gemeenschap hebt. De Pregnyl moet meestal in de ochtend gespoten worden, de volgende avond zou dan gemeenschap kunnen plaatsvinden. Indien in de baarmoeder wordt geïnsemineerd (IUI) moet de Pregnyl tussen 19.00 - 22.00 uur gespoten worden. De inseminatie vindt dan anderhalve dag later plaats.

LHRH

LHRH is een natuurlijk voorkomend hormoon dat de afgifte van de hypofysehormonen stimuleert. Ovulatie-inductie met LHRH wordt vooral toegepast bij vrouwen die zelf weinig hormonen uit de hypofyse (hersenaanhangsel) produceren.

LHRH moet in kleine stootjes (pulsen) worden toegediend. Dit gebeurt via een pompje dat u dag en nacht draagt. Het pompje wordt via een dun slangetje aangesloten in de buikhuid. Vóór het inbrengen van naald of slangetje stelt de arts of fertiliteitsverpleegkundige de pomp in. Bepaald wordt hoe vaak een puls wordt afgegeven en hoeveel vloeistof per keer wordt ingespoten. U hoort aan het geluid van de pomp wanneer een puls wordt afgegeven. Zodra een zwangerschap tot stand is gekomen, wordt de pomp verwijderd. Over de LHRH-pomp bestaat een aparte folder.

Tijdens de behandeling wordt met echoscopie en bloedonderzoek regelmatig gecontroleerd of eicelrijping optreedt.

De pomp zelf kan storingen geven; batterijen leeg, lekkage of haperingen. Neem bij problemen direct contact op met het telefoonnummer dat u heeft gekregen.

Risico’s bij ovulatie-inductie

Meerlingenzwangerschap

Bij elk gebruik van middelen om een eisprong op te wekken, bestaat een verhoogde kans op meerlingen. Bij LHRH is deze kans slechts weinig verhoogd. Bij gebruik van Clomifeen bestaat een kans van 7 % op een tweeling en van 1 % op drie- of meerlingen. Bij injecties met Gonal-F en Pregnyl is de kans op een meerlingzwangerschap groter. Door goede controle wordt geprobeerd dit risico zo klein mogelijk te houden. Indien meer dan twee rijpe follikels ontstaan, zijn er twee mogelijkheden. De eerste is geen Pregnyl meer te nemen, zodat geen eisprong optreedt. Omdat de follikels vanzelf kunnen springen, is het belangrijk gedurende een week geen gemeenschap te hebben of condooms te gebruiken. Indien vaker teveel follikels ontstaan, kunnen soms enkele follikels worden aangeprikt en leeggezogen, zodat er maar twee overblijven. Uw arts bespreekt met u welke optie voor u het meest geschikt is.

Overstimulatie

Het is mogelijk dat in de periode na de eisprong de eierstokken nog dermate sterk opgezet zijn, dat zich het ovariële hyperstimulatie syndroom (OHSS) ontwikkelt. Dit betekent dat de kleine bloedvaten in de buik meer vocht doorlaten dan normaal. Het risico hierop is zeer gering bij Clomifeen en LHRH. Bij injecties met Gonal-F en Pregnyl is het risico groter. De gevolgen van het OHSS zijn:

  • Er komt vrij vocht in de buikholte, dat kan leiden tot klachten van opgezette buik, buikpijn, misselijkheid, braken, sterke gewichtstoename en kortademigheid;
  • Het bloed wordt “ingedikt”, hierdoor kunnen doorbloedingsstoornissen van andere organen ontstaan.

Let gedurende twee weken na de eisprong (dat wil zeggen na de Pregnyl injectie) goed op of bovenstaande verschijnselen zich voordoen. Als u klachten krijgt, neem dan contact op met de fertiliteitsverpleegkundige of met de dienstdoende arts. Deze doet dan een echoscopie om de grootte van de eierstokken te bepalen en om te zien of daar cysten (met vocht gevulde blaasjes) in zitten. Ook kijkt de arts naar vrij vocht in de buik en wordt een bloedonderzoek gedaan. Meestal is afwachten en rust houden voldoende om overstimulatie te behandelen. Een enkele keer is ziekenhuisopname nodig.

Aangeboren afwijkingen

Er bestaat géén verhoogd risico op aangeboren afwijkingen na gebruik van Clomid, LHRH en Gonal-F en Pregnyl.

Kanker aan de eierstok

Tot op heden is er geen bewijs voor een relatie tussen eierstokkanker en vruchtbaarheidsbevorderende medicijnen. Op dit moment wordt hier in Nederland onderzoek naar gedaan.

Inseminatie

Insemineren is het kunstmatig inbrengen van het zaad van uw partner. Het gaat dan om Intra-Uteriene Inseminatie (IUI), waarbij het zaad in de baarmoeder wordt gebracht. Deze vorm van inseminatie kan worden toegepast in drie situaties: bij mindere kwaliteit van het baarmoederhalsslijm, bij mindere zaadkwaliteit en bij onbegrepen onvruchtbaarheid. Volgens afspraak brengt u een vers zaadmonster, samen met het aanvraagbriefje naar het fertiliteitslaboratorium op de polikliniek van het Radboudumc te Nijmegen (openingstijden: zie aanvraagbriefje). Na ongeveer een uur kunt u het bewerkte zaad weer ophalen en meenemen naar de polikliniek in het Maasziekenhuis. U kunt het vervoeren in de jaszak. Hier wordt dan het zaad zoals afgesproken ingebracht. Het zaad wordt ingebracht net voor de ovulatie. De arts schuift via een speculum een dun slangetje in de baarmoeder en brengt vervolgens het zaad in. Dit is over het algemeen pijnloos. Na inseminatie blijft u nog 15 minuten liggen.

Tijdstip eisprong

De eisprong kan door Pregnyl injecties worden opgewekt. De beste manier om zelf het moment van de eisprong te ontdekken, is met een LH-detectie test. Dit is een urinetest waarmee u kunt bepalen of het hormoon dat de eisprong regelt aanwezig is. Bij een positieve test wordt de eisprong na ongeveer 24-36 uur verwacht en kunt u een afspraak maken voor de volgende dag.

De voordelen van deze methode zijn dat u de test zelf kunt verrichten en dat er geen medicijnen nodig zijn om de eisprong op te wekken. Een nadeel is dat de test vrij prijzig is en niet door de verzekering wordt vergoed. Als uw eisprong op onregelmatige tijdstippen komt, kan het nodig zijn de test veelvuldig te verrichten en is een andere methode misschien geschikter. Informatie over deze testen vindt u op www.sensitest.nl

Medicijnen

Bij IUI wordt gestreefd naar twee of drie eiblaasjes. Daarom worden vaak medicijnen gegeven die de eirijping stimuleren, zoals Clomid of Gonal-F. Deze zogenoemde milde hyperstimulatie vergroot de kans op zwangerschap ook bij mannelijke onvruchtbaarheid en onbegrepen onvruchtbaarheid.

Laboratorium

Het laboratorium waar zaadbewerking voor Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) plaatsvindt, heet fertiliteitslaboratorium en bevindt zich op de polikliniek Obstetrie/Gynaecologie van het Radboudumc (openingstijden: zie aanvraagbriefje).

Meer informatie en steun

Maatschappelijk werk

De emotionele en lichamelijke belasting van het fertiliteitsonderzoek kunt u als een probleem ervaren. Het onderzoek kan vragen oproepen, en spanning en onzekerheid met zich meebrengen. U moet zeer regelmatig en op de meest uiteenlopende tijdstippen naar de polikliniek komen. Misschien wilt of kunt u dit niet mededelen aan uw werkgever, misschien krijgt u geen vrij voor de bezoeken aan de polikliniek en moet u vakantiedagen opnemen. Door het onderzoek kan ook druk komen te staan op uw seksuele relatie.

Mogelijk heeft u meer behoefte om met iemand, anders dan een familielid of vriend, te praten over uw kinderwens en de problemen die het onderzoek met zich meebrengt. Via de behandelend arts kunt u contact opnemen met de psychosociale begeleiding.

Patiëntenverenigingen

Er bestaat een landelijke patiëntenvereniging voor ongewilde kinderloosheid. Deze vereniging heet Freya en is zeer actief. U kunt op de polikliniek naar de folder van Freya vragen. Meer informatie vindt u ook op www.freya.nl

Daarnaast bestaat er een landelijke patiëntenvereniging voor emotionele begeleiding bij fertiliteitsstoornissen. Deze vereniging heet FIOM. Zij organiseren themabijeenkomsten voor mensen met kinderwens. Ook kunt u bij hen terecht voor psychosociale begeleiding. Ook van het FIOM is er een folder bij ons verkrijgbaar. Meer informatie vindt u ook op www.fiom.nl

Folders

Naast deze folder zijn er andere folders die voor u van belang kunnen zijn. Deze handelen bijvoorbeeld over endometriose, laparoscopie en hysteroscopie. U kunt ze vragen op de polikliniek.

Privacy

In het kader van onderzoek en behandeling geeft u informatie over uzelf aan de behandelend arts en andere ziekenhuismedewerkers. Zij hebben geheimhoudingsplicht om de privacy van de patiënt te beschermen. Dit geldt ook voor niet-medische zaken.

Inzagerecht

Uw gegevens worden vastgelegd in een medisch digitaal dossier. U kunt uw eigen dossier inzien. Daarvoor kunt u inloggen op MijnPantein.

Klachten

Als u klachten of problemen heeft, bespreek die dan in eerste instantie met de behandelend arts of fertiliteitsverpleegkundige. Als u er samen niet uitkomt, kunt u terecht bij de klachtenfunctionaris. Folders staan in de centrale hal van het ziekenhuis of kijk op www.maasziekenhuispantein.nl

Toestemmingsverklaring

Indien u niet aanwezig kunt zijn bij de afgifte van het zaad in het RadboudUMC en/of bij de inseminatie in Maasziekenhuis Pantein dient u toestemming te geven voor afgifte van het zaad. Hiervoor gebruikt u de toestemmingsverklaring die u hieronder kunt openen. 

Toestemmingsverklaring voor afgifte van het zaad

Specialismen