Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging

Samen stilstaan bij wat u overkomt. Op verzoek van de patiënt is het in het Maasziekenhuis mogelijk om contact te hebben met een geestelijk verzorger. Deze is multicultureel ingesteld en weet de weg in alle religies, zowel spiritueel als functioneel. Doorgaans betreft het geestelijk hulp in de laatste levensfase en niet zelden is de centrale vraag dan: Waarom overkomt mij dit?

 

Leven op zijn kop
Een ziekenhuisopname kan veel bij u teweeg brengen: verwachtingen, hoop of juist incasseren van slecht nieuws. U voelt zich onzeker, eenzaam, onbegrepen of heeft de ervaring dat uw dagelijks leven plotseling op z’n kop staat. Maar ook kan het zijn dat u eerdere ervaringen in uw leven nu in een ander licht ziet.
Aandachtig met elkaar hierbij stilstaan kan een verademing zijn en u ruimte geven om meer uzelf te zijn.

 

Begeleiding
Geestelijke verzorging is persoonlijke begeleiding voor patiënten en hun naasten van alle leeftijden en van iedere levensbeschouwing of geloofsovertuiging. Meestal bestaat de begeleiding uit het voeren van een gesprek en soms daarbij ook uit het lezen van een gedicht of andere tekst en - als de patiënt gelovig is en het op prijs stelt - in het samen bidden. De geestelijk verzorger kan desgewenst ook een (afscheids)ritueel verzorgen.


Ontmoeting rond levensvragen
Het kan zijn dat u concrete vragen heeft als: Hoe kan ik leven met deze ziekte? Moet ik me koste wat het kost laten behandelen of mag ik ook “nee” zeggen? Wat voor zin heeft mijn leven (nog)? Ben ik mijn kinderen niet tot last als ik zo door mijn ziekte beperkt word? Waar kan ik kracht en inspiratie uit halen? Is er een hogere macht die mij helpt? Maar soms maakt u zich meer onbewust zorgen en drukt dit op u. Dan kan het helpen om daar samen over te praten.


Stiltecentrum
Het Maasziekenhuis beschikt op de begane grond achterin de hal een Stiltecentrum. Het is een rustige plek waar u zich terug kunt trekken om op adem te komen: om even stil te zijn, een fotoboek te bekijken, iets te lezen, een kaarsje branden, gedachten en/of gebeden opschrijven of uitspreken. Het Stiltecentrum is dag en nacht geopend.


Contact geestelijk verzorger
Bent u opgenomen en wenst u een gesprek? Via uw verpleegkundige of de receptie van het Maasziekenhuis (0485-845000) kunt u contact opnemen. Natuurlijk kunt u de geestelijk verzorger ook aanspreken als deze op uw afdeling is.

 

Voor een folder over de geestelijke verzorging klik hier>