In- en doorslaapproblemen, knap lastig...

Publicatiedatum: 4 juli 2019

Slecht kunnen inslapen of doorslapen is heel vervelend. Het Maasziekenhuis heeft sinds kort een slaappoli bij het specialisme Neurologie voor deze slaapproblemen.


Een goede slaap is belangrijk 

Neuroloog Rob Busger op Vollenbroek van het Maasziekenhuis geeft aan dat het belangrijk is dat je slaapproblemen serieus neemt: “Slecht slapen is niet alleen ’s nachts een probleem. Eenderde deel van je leven slaap je om uit te rusten. Een goede slaap is belangrijk om dagelijks goed te kunnen functioneren, bijvoorbeeld op je werk, maar ook voor je geheugen. Ook kan je biologische klok van slag raken als er slaapstoornissen zijn.”

 

Slaaponderzoek thuis
“Als een patiënt zich bij ons meldt, dan volgt er eerst een intakegesprek. Op basis van het gesprek krijgen we meer inzicht in het slaapprobleem. Soms volgt dan een slaaponderzoek thuis. De patiënt krijgt dan een buikriem met een monitorkastje dat aan het hoofd is verbonden. Voor de mensen is het fijn dat dit onderzoek thuis kan, dat ze in hun eigen bed kunnen slapen. We registreren via het kastje de verschillende slaapstadia, het bewegen tijdens de slaap, de ademhaling, het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag. Allemaal zaken die van invloed zijn op het in- en doorslapen.”

 

Behandelmogelijkheden
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Zo kan slaapoefentherapie effectief zijn of soms is gedragstherapie of het (tijdelijk) voorschrijven van medicatie noodzakelijk. Soms is er ook sprake van andere slaapproblemen zoals snurken of slaapapneu. In het eerste geval is de KNO-arts de aangewezen specialist. Bij slaapapneu is de Longarts de juiste deskundige. “In het geval van slaapproblemen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Hij/zij kan beoordelen of een verwijzing naar het Maasziekenhuis verstandig is en welke arts het meest voor de hand ligt”, aldus neuroloog Rob Busger op Vollenbroek.

 

FOTO: Rob Busger op Vollenbroek toont het monitortje voor de slaapregistratie, met bijbehorend polsbandje.