Stomazorg

Het krijgen (en het hebben) van een stoma is een ingrijpende verandering in het leven die allerlei emoties en vragen kan oproepen. Vaak is voor de operatie al bekend dat er een stoma aangelegd gaat worden, maar soms blijkt pas tijdens de operatie dat een stoma nodig is. Het is moeilijk voor te stellen wat het betekent om een stoma te hebben of te krijgen. Op de polikliniek voor stomazorg begeleiden stomaverpleegkundigen mensen die een stoma krijgen of al een stoma hebben.


Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige opening van de darm in de buikwand voor ontlasting. Als bij een operatie (een gedeelte van) de darm is weggehaald, kan de natuurlijke uitgang soms niet meer gebruikt worden. Het uiteinde van het gezonde stuk darm wordt dan door de buikwand naar buiten geleid en aan de huid vastgehecht. Vervolgens kan er rondom deze opening een verwisselbaar zakje op de huid geplakt worden om de ontlasting op te vangen.

Er zijn verschillende soorten stoma’s: een stoma kan bijvoorbeeld op de dunne darm of de dikke darm worden aangelegd, een stoma kan één of twee uitgangen hebben en een stoma kan tijdelijk of blijvend zijn. De individuele situatie bepaalt de keuze voor een stoma.

Wanneer kan een stoma worden aangelegd?

Er zijn verschillende situaties waarin een stoma nodig kan zijn. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Bij sommige darmoperaties kan de chirurg besluiten het geopereerde gedeelte rust te geven om te kunnen genezen. Er mag dan enige tijd geen ontlasting door dit stuk van de darm. Een tijdelijk stoma biedt dan uitkomst.
  • Bij een gezwel in het laatste gedeelte van de dikke darm is het soms nodig de endeldarm en de anus te verwijderen. Er wordt dan een blijvend stoma aangelegd.
  • Bij een ernstige ontsteking van de dikke darm is soms een spoedoperatie nodig waarbij het aan elkaar hechten van de darmen onverantwoord kan zijn. De chirurg legt dan een tijdelijk stoma aan. Als de ontsteking genezen is, worden de darmen weer met elkaar verbonden. Een stoma is dan niet meer nodig.

Begeleiding door de stomaverpleegkundige

Een stomaverpleegkundige is een verpleegkundige die zich in de stomazorg heeft gespecialiseerd. Mensen die een stoma krijgen of al een stoma hebben, kunnen bij de stomaverpleegkundige terecht voor begeleiding en advies over bijvoorbeeld:

  • de verschillende soorten stoma’s,
  • de operatie en opname,
  • de verzorging van het stoma,
  • opvangmaterialen,
  • vragen over stoma en sport, werk, seksualiteit, reizen.

Lotgenotencontact

De Nederlandse Stomavereniging is een belangenvereniging voor mensen met een stoma. Zij bieden diverse mogelijkheden voor contacten tussen lotgenoten, zoals de Bezoekdienst.

Goede stomazorg

Ook heeft de Nederlandse Stomavereniging een lijst van minimale normen voor goede stomazorg opgesteld. Deze zijn vastgesteld samen met stomadragers, stomaverpleegkundigen, urologen en chirurgen. In Maasziekenhuis Pantein werken alle stomaverpleegkundigen en andere betrokken zorgverleners volgens deze normen.

Interessante links

Afspraak maken

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie. Vermeldt u hierbij duidelijk dat u belt voor de Stomapoli. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 35. U kunt ook online een afspraak maken

 

Direct contact opnemen met de stomaverpleegkundige kan ook:

  • via e-mail: stomapoli@pantein.nl,
  • op telefoonnummer 0485-84 61 46 (op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur, dinsdag tussen 8.00 en 12.00 uur).

 

U vindt de polikliniek Stomazorg op de begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 005. U kunt zich melden bij de balie van de poli Chirurgie. 

Specialismen