Sint Maartenskliniek in Maasziekenhuis Pantein

Sint Maartenskliniek in Maasziekenhuis Pantein

De Sint Maartenskliniek heeft sinds 2008 zeer goede ervaringen met het bieden van zorg vanuit Maasziekenhuis Pantein. Bij de Sint Maartenskliniek draait alles om houding en beweging. Op de locatie binnen het Maasziekenhuis kunnen patiënten terecht voor onderzoek en behandeling op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Daarnaast is het Maasziekenhuis ook de locatie van de unieke Sint MaartensKinderkliniek; voor kinderen en jongeren met klachten op het gebied van houding en beweging.

 

Orthopedie

De afdeling Orthopedie van de Sint Maartenskliniek biedt vanuit Maasziekenhuis Pantein gespecialiseerde behandelingen en operaties voor patiënten met houdings- en bewegingsklachten. Denk hierbij aan onder andere botbreuken, sportletsels, hernia en slijtage aan bijvoorbeeld de heup en knie, of carpaal tunnelsyndroom. Daarnaast behandelen we vanuit de afdeling Orthopedie in Maasziekenhuis Pantein aangeboren afwijkingen zoals groeistoornissen en misvormingen. Een orthopedisch chirurg probeert de functie van dit steun- en bewegingsapparaat weer zo goed als mogelijk te herstellen. Daarbij is er nauwe samenwerking met de revalidatiearts en fysiotherapeuten, de gipsverbandmeester en de orthopedisch schoen- of instrumentmaker, gevestigd in Maasziekenhuis Pantein.

Reumatologie

Patiënten met een reumatische aandoening hebben niet alleen te maken met hun ziekte maar ook met veranderingen in het dagelijks leven. De afdeling Reumatologie van de Sint Maartenskliniek binnen Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer biedt daarom hoogwaardige zorg, die niet alleen bestaat uit het bestrijden van de reumatische ziekte, maar ook uit het leren omgaan met de gevolgen voor de persoonlijke woon-, leef- en werksituatie. Een team van deskundigen neemt samen de behandeling op zich. Dit team kan bestaan uit een reumatoloog, gespecialiseerde verpleegkundigen en een Physician-Assistant. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met paramedici zoals fysio- en ergotherapeuten en de revalidatiearts. 

Revalidatiegeneeskunde

De Sint Maartenskliniek is van oudsher ook specialist op het gebied van revalidatiegeneeskunde. Zij helpt patiënten met een aandoening van het houdings- en bewegingsapparaat en/of het zenuwstelsel, zo goed mogelijk te laten functioneren in de maatschappij. Onze aanpak bestaat uit het in kaart brengen van de oorzaken van een aandoening, en de gevolgen daarvan te doen verminderen. Daarbij staan zelfstandigheid en meedoen in de maatschappij voorop. De behandelaars proberen voortdurend de grenzen van de patiënt te verleggen. Binnen Maasziekenhuis Pantein werken revalidatieartsen van de Sint Maartenskliniek nauw samen met de therapeuten van het Maasziekenhuis, op het gebied van poliklinische revalidatiebehandeling. Er zijn poliklinische spreekuren voor volwassenen en kinderen & jongeren.

Sint MaartensKinderkliniek

De Sint Maartenskliniek heeft in haar ruim tachtigjarige geschiedenis altijd speciale aandacht gehad voor de bijzondere behoeften van kinderen en jongeren met klachten op het gebied van houding en beweging en/of het zenuwstelsel. Om deze bijzondere zorg verder te verbeteren, is in 2015 de Sint MaartensKinderkliniek in Boxmeer gestart. Een nieuwe samenwerking met -en vanuit- Maasziekenhuis Pantein. 

 

Maasziekenhuis Pantein beschikt over een zeer goede en moderne afdeling voor kindergeneeskunde, voor de patiënten van de Sint MaartensKinderkliniek. De behandelaars van de Sint MaartensKinderkliniek werken nauw samen met de kinderartsen en –therapeuten van Maasziekenhuis Pantein. Daarnaast werken we voor sommige behandelingen ook samen met de kinderorthopeden en kinderanesthesiologen van het Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen (onderdeel van het Radboudumc). De kinderorthopeed en –revalidatiearts houden zowel naast elkaar als gezamenlijk spreekuren voor patiënten. Hierbij zal binnenkort de kinderreumatoloog aansluiten. Ook is het mogelijk dat kinderen worden onderzocht en behandeld samen met een kinderarts van het Maasziekenhuis Pantein. 

 

De Sint MaartensKinderkliniek is met ongeveer tweehonderd operaties per jaar, bij kinderen en jongeren, één van de grootste gespecialiseerde kinderorthopedie-praktijken van Nederland. Het gaat daarbij om complexe ingrepen, zoals het rechtzetten van de wervelkolom bijvoorbeeld bij een scoliose, het behandelen van klompvoeten, heupdysplasie, of het corrigeren van een aangeboren heupafwijking. Andere voorkomende behandelingen zijn operaties aan de heupen, knieën en voeten, maar ook de schouder, elleboog en de pols.  

 

De poliklinische reumabehandelingen voor kinderen en jongeren worden nu nog in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen aangeboden. Op een later moment bieden we deze behandelingen ook in Boxmeer. De Sint MaartensKinderkliniek biedt in Boxmeer poliklinische kinderrevalidatie en de behandelingen met botox-injecties. Alle overige en meer complexe revalidatie-behandeltrajecten voor kinderen en jongeren vinden plaats bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Sommige minder complexe fysiotherapeutische behandeltrajecten worden ook uitgevoerd door kinderfysiotherapeuten van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.