Cardiologie

Cardiologie is het medisch specialisme dat zich toelegt op het opsporen, onderzoeken en behandelen van ziekten van het hart. Ook aandoeningen van de bloedvaten vallen onder dit specialisme.


Veel voorkomende aandoeningen zijn pijn op de borst (angina pectoris), hartritme-stoornissen, hartfalen en hartinfarcten.

 

Onderzoeken

De cardioloog maakt gebruik van een aantal onderzoeken om een goede diagnose te kunnen stellen, zoals een (inspannings-) ECG (hartfilm), echo van het hart en hartkatheterisatie. Veel hartziekten hebben blijvende gevolgen. Daarom besteden cardiologen ook veel aandacht aan preventie en nazorg.

 

Hartoperaties: Radboudumc

Hartchirurgen van het Radboudumc in Nijmegen verrichten de hartoperaties bij patiënten van het Maasziekenhuis. De beide ziekenhuizen werken op dit gebied nauw samen. De cardiologen van het Maasziekenhuis maken deel uit van het hartteam en zijn nauw betrokken bij de beslissingen voor behandeling.

 

Dotterbehandelingen

De cardiologen van het Maasziekenhuis verrichten hartkatherisaties in Radboudumc in Nijmegen. Is er een dotterbehandeling nodig, dan wordt die gedaan door een interventiecardioloog van het Radboudumc, die de behandeling dan overneemt. 

 

Herstel

Het herstel na een ingreep vindt plaats in het Maasziekenhuis. Na een dotterbehandeling komt de patiënt dezelfde dag alweer naar het Maasziekenhuis. In geval van een hartoperatie wordt de patiënt na enkele dagen overgebracht naar de afdeling Cardiologie van het Maasziekenhuis.

 

Informatiefolders van de Hartstichting

De Hartstichting heeft verschillende folders met informatie over hart- en vaatziekten, een gezonde leefstijl en over het omgaan met een hartaandoening. 

 • Aneurysma

  Je spreekt van een aneurysma, wanneer een bloedvat plaatselijk wijder wordt. Een aneurysma kan optreden in alle bloedvaten, hersenslagader, halsslagader, de grote lichaamsslagader en slagaders naar de benen.

 • Boezemfibrilleren

  Boezemfibrilleren ofwel atriumfibrilleren is een hartritmestoornis die erg veel bij mensen van boven de 50 jaar voorkomt.  Lees meer over boezemfibrilleren

   

 • Boezemfladderen

  Boezemfladderen (flutter) is een hartritmestoornis die verwant is aan boezemfibrilleren.


  Meer informatie over boezemfladderen

 • Hart- en vaatziekten

  Hart- en vaatziekten ontstaan als de bloeddoorstroming in bepaalde slagaders, zoals de kransslagaderen rond het hart of de slagaders naar de hersenen, onvoldoende wordt.

   

  Lees meer over hart- en vaatziekten

 • Hartaandoening
 • Hartaanval (hartinfarct)

  Een hartaanval of hartinfarct is een afsterving van een gedeelte van de hartspier door zuurstofgebrek, iets dat vaak na een chronische vernauwing van een kransslagader op zal treden.


  Lees hier meer informatie over een hartaanval (hartinfarct)

 • Hartaanval complicaties

  Een hartaanval of hartinfarct is een afsterving van een gedeelte van de hartspier door zuurstofgebrek. Ongeveer tweederde van alle dodelijke complicaties vindt binnen twee tot zes uur na het ontstaan van het infarct plaats.


  Lees meer over een hartaanval of hartinfarct

 • Hartblok

  Een hartblok (of atrioventriculair blok) is een storing in de prikkelgeleiding van het hart. De prikkeling van de hartkamer sluit hierbij niet goed meer aan bij die van de boezem, waardoor een onregelmatige hartslag ontstaat en slagen worden overgeslagen.


  Meer informatie over een hartblok

 • Hartklepafwijking

  Het hart heeft in totaal vier kleppen die ervoor zorgen dat het bloed bij het samentrekken van het hart in de juiste richting wordt voortgestuwd. Ontstekingen aan een klep kunnen twee soorten beschadigingen veroorzaken: stenose, insufficiëntie en endocarditis.


  Lees meer over deze aandoening

 • Hartkloppingen

  Ons hart klopt ongeveer 70 keer per minuut om het bloed door het hele lichaam te pompen. Bij sommige mensen kan de hartslag "zomaar" versnellen of onregelmatig worden. Dit noemt men hartkloppingen.


  Meer informatie over hartkloppingen

 • Hartkramp

  Vaatvernauwing bemoeilijkt de doorstroming van bloed. Door vernauwing van de slagaders kan de hartspier te weinig zuurstof krijgen. Bij bijvoorbeeld sporten en fietsen krijg je dan pijn op de borst. Dit heet angina pectoris. Angina pectoris kan een voorbode van een hartinfarct zijn.

  Lees meer over de aandoening angina pectoris (hartkramp)

 • Hartritmestoornis

  Om als pomp goed te kunnen functioneren moeten de spiervezels van het hart gelijktijdig samentrekken. Maar soms wordt dit regelmatige en ritmische tempo van hartslagen verstoord door een aandoening. Het gevolg is een hartritmestoornis die in het ergste geval tot een volledige stilstand van het hart kan leiden.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Hartspierontsteking

  Een ontsteking van de hartspier (myocarditis) is een zeldzame complicatie van een algemene infectie zoals de bof, difterie, toxoplasmose of van een aantal virale luchtweginfecties. Bij lichte gevallen ontstaan alleen pijn op de borst en kortademigheid. Bij de ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een difterie-infectie, kan een myocarditis leiden tot hartfalen.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Hartzakje met vochtophoping

  Bij deze aandoening (die ook wel harttamponade wordt genoemd) hoopt zich snel vocht op in het hartzakje (een vliesachtig zakje dat het hart omsluit). Dit vocht drukt het hart samen, zodat de in- en uitstroming van het bloed belemmerd wordt en er bloed in de weefsels achterblijft.

   

  Lees meer over deze aandoening

 • Hartzakje-ontsteking

  Een ontsteking van het hartzakje (een vliesachtig zakje dat het hart omsluit) wordt ook wel pericarditis genoemd. Bij deze aandoening ontstaat vaak een vochtophoping tussen het hartzakje en het hart in. Dit vocht drukt het hart samen, zodat de in- en uitstroming van het bloed belemmerd wordt en er bloed in de weefsels achterblijft.


  Lees meer over deze aandoening

 • Hartzwakte

  Men spreekt van hartzwakte of hartfalen (de medische term is decompensatio cordis) als het hart onvoldoende werkt. Hartzwakte betekent dat het hart niet sterk genoeg is om het bloed naar de spieren, organen en weefsels te pompen. Hierdoor krijgen de weefsels niet zoveel bloed als ze nodig hebben.


  Lees meer over deze aandoening

 • Pulmonale Arteriele Hypertensie (PAH)

  Pulmonale Arteriele Hypertensie (PAH) is een ernstige en levensbedreigende aandoening, waarbij de bloeddruk in de longslagader abnormaal hoog is.


  Lees meer over deze aandoening

Afspraak maken met de polikliniek Cardiologie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Cardiologie. Het telefoonnummer is 0485 - 84 53 40. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. U kunt ook online een afspraak maken.

 

U vindt de polikliniek Cardiologie op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 113.

Afspraak maken met de polikliniek Hartfalenpoli

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de poli Cardiologie. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw cardioloog u heeft doorverwezen. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 40. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de Hartfalenpoli op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 111. U kunt zich melden bij de balie van de Functieafdeling.

 

Bent u opgenomen op de verpleegafdeling? Dan maakt de verpleegkundige van de afdeling een afspraak voor u.

Afspraak maken met de polikliniek Hartrevalidatie

Voor deelname aan hartrevalidatie heeft u een verwijzing nodig van uw cardioloog. Vraag gerust aan uw cardioloog of u in aanmerking komt. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Dit vindt plaats op de polikliniek Cardiologie in het Maasziekenhuis. Volgt u route 113.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd, neem dan zo snel mo-gelijk contact op met de polikliniek Cardiologie. Het telefoonnummer is 0485-84 53 40. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen) en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn.

De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum. Wachttijden polikliniek worden wekelijks geactualiseerd en de wachttijden opname maandelijks. Het Maasziekenhuis heeft over het algemeen korte toegangstijden zodat u snel bij ons terecht kunt. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens. 

 

Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijd / wachtlijst te openen. De wachttijden polikliniek zijn geactualiseerd op 4 mei 2018. De wachttijden opname zijn geactualiseerd op 4 mei 2018.

 

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen: (0485) 84 50 00 of: (0485) 84 51 00. Of u kunt uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. 

De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.


 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van de Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek

 

 

voor patiënten 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Cardiologie 11 dagen