Gynaecologie

Gynaecologie is een breed specialisme, dat zich toelegt op de verloskunde en op het behandelen van ziekten en aandoeningen van de vrouwelijke (geslachts)organen.


Gynaecologen doen bovendien onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen, hormoonstoornissen bij de menstruatiecyclus en problemen die te maken hebben met de overgang (voortplantingsgeneeskunde en endocrinologie).

Moet u om medische redenen bevallen in het ziekenhuis, dan begeleidt de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige u tijdens uw zwangerschap en bij de bevalling.

 • Anticonceptie

  Anticonceptie betekent het tegengaan ('anti') van de bevruchting ('conceptie').


  Lees meer over anticonceptie

 • Baarmoeder(hals)poliepen

  Een poliep is een over het algemeen onschuldige woekering van slijmvlies. Slijmvlies bekleedt inwendige lichaamsholten en komt op verschillende plaatsen in het lichaam voor, bijvoorbeeld in de neus, de blaas, de darmen en in de baarmoeder of baarmoederhals.


  Lees meer over deze aandoening

 • Baarmoederafwijking

  Aan de baarmoeder kunnen verschillende afwijkingen voorkomen zoals baarmoederverzakking, baarmoedergezwel of baarmoederpoliep.


  Lees meer over deze aandoening

 • Baarmoedergezwel

  Een baarmoedergezwel is een gezwel of tumor in de baarmoeder die goedaardig of kwaadaardig kan zijn.


  Lees meer over deze aandoening

 • Baarmoederhalskanker

  Als er afwijkingen in de slijmcellen ontstaan op de grens tussen baarmoederhals en baarmoedermond kan dit lijden tot baarmoederhalskanker.

   

  Lees meer over deze aandoening • Baarmoedermonderosie

  Als er zweertjes en ontstekingen op de baarmoedermond ontstaan wordt dit erosie genoemd.

   

  Lees meer over deze aandoening

 • Baarmoederslijmvlies abnormale afstoting

  Abnormale afstoting van het baarmoederslijmvlies betekent abnormale menstruatie.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Bevalling, complicaties

  Bij een bevalling kunnen zich verschillende complicaties voordoen. De oorzaak kan bijvoorbeeld een afwijking aan het bekken van de moeder zijn of een afwijkende ligging van het kind.


  Meer informatie over een bevalling

 • Cysten eierstokken

  Cysten in de eierstokken komen het meeste voor bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Een grote cyste kan buikpijn veroorzaken. Cysten in de eierstokken kunnen ontstaan als iets fout gaat bij de eisprong.

   

  Lees meer over deze aandoening

 • Eierstokkanker

  Eierstokkanker duidt op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen in de eierstok(ken). Eierstokkanker geeft meestal pas laat klachten.


  Lees meer over eierstokkanker.

 • Endometriose

  Het weefsel dat aan de binnenkant van de baarmoeder zit heet endometrium: het baarmoederslijmvlies. Als dit weefsel door onbekende oorzaken buiten de baarmoeder terechtkomt, spreken we van endometriosis of endometriose.

 • Hormonen

  Hormonen zijn stoffen die in het lichaam op bepaalde plaatsen worden gemaakt en die andere weefsels van het lichaam kunnen beïnvloeden. Belangrijke hormonen worden gemaakt in de hypofyse (de hoofdklier). Dit is een klein kliertje dat tegen de hersenen aanligt.

 • Miskraam

  Een miskraam meldt zich vaak via vaginale bloedingen, die donker kunnen zijn of klonten of slijm bevatten. Buik- en rugpijn zijn ook voortekenen. Maar deze symptomen hoeven niet altijd een miskraam te betekenen!Bij een miskraam gaat het soms om een embryo, die zich niet goed ontwikkelt.

   

  Meer informatie over een miskraam

 • Onvruchtbaarheid

  Met onvruchtbaarheid of infertiliteit wordt bedoeld: het onvermogen tot voortplanting, terwijl met de term subfertiliteit verminderde vruchtbaarheid bedoeld wordt. In Nederland heeft 10 tot 15% van de paren met een kinderwens problemen om volgens de natuurlijke weg kinderen te krijgen.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Overgang

  De overgang (of menopauze) is de periode rond de laatste ovulatie of eisprong en menstruatie van een vrouw en markeert het einde van haar vruchtbare periode. De hormonen in het lichaam van de vrouw moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken.


  Lees meer over deze aandoening

 • Pijn bij geslachtsgemeenschap

  Lichamelijke factoren kunnen meer of minder pijn en ongemak bij de geslachtsgemeenschap veroorzaken. Pijn kan optreden tijdens de overgang door vaginale droogheid en het dunner worden van de vaginawand. Ook allergische reacties (intiemspray, zaaddodende pasta) en infecties zoals de SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) kunnen pijn veroorzaken.

 • Sterilisatie

  Iedereen die zeker weet dat hij of zij geen kinderen (meer) wil, heeft de mogelijkheid zich te laten steriliseren. Het is een zeer veilige anticonceptiemethode.


  Lees meer over sterilisatie bij de man
  Lees meer over sterilisatie bij de vrouw

 • Sterilisatie van de vrouw

  Sterilisatie van de vrouw is een operatieve ingreep waarbij je door afsluiting van de eileiders definitief onvruchtbaar wordt. De sterilisatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. In alle gevallen is de vrouw na de ingreep meteen onvruchtbaar.


  Lees meer over sterilisatie bij de vrouw

 • Uitblijvende eisprong

  Bij gezonde vrouwen komt in de vruchtbare levensperiode maandelijks een eitje vrij uit het ovarium (eierstok); de zogenaamde eisprong. Soms blijft tijdens de vruchtbare periode een eisprong uit. Meestal ligt hieraan een bepaalde (hormonale) stoornis ten grondslag.

 • Vaginale droogheid

  Bij vaginale droogheid is de normale bekleding van de vagina in dikte afgenomen. De normale bevochtiging van de vagina is verminderd waardoor een 'droog' milieu ontstaat. Vaginale droogheid wordt ook wel vaginale atrofie genoemd.


  Lees meer over deze aandoening

 • Vaginisme

  Vaginisme houdt in dat een vrouw niet in staat is om geslachtsgemeenschap te hebben doordat de bekkenbodemspieren die rond de vagina liggen onbewust te sterk worden aangespannen. Daardoor wordt de opening heel nauw en is het inbrengen van de penis pijnlijk of zelfs onmogelijk.

 • Zwangerschapsstrepen

  Tijdens de zwangerschap kunnen er dunne, roodblauwe streepjes ontstaan op de huid van de buik, borsten, dijen, heupen en billen. Deze streepjes ontstaan omdat de huid tijdens de zwangerschap op bepaalde plekken wordt uitgerekt.


  Lees meer over deze aandoening

 • Zwangerschapsvergiftiging

  Zwangerschapsvergiftiging is een wat verouderde term voor hoge bloeddruk die ontstaat tijdens (de tweede helft van) de zwangerschap. Als de bloeddruk verder stijgt spreekt men van pre-eclampsie. Een ernstige vorm van pre-eclampsie is het HELLP-syndroom.


  Lees meer over deze aandoening

Afspraak maken met de polikliniek Bekkenbodempoli

Uw huisarts of een andere specialist kan u doorverwijzen naar de bekkenbodempoli. 

 

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Urologie of Gynaecologie. Meld daarbij duidelijk dat u een afspraak wilt maken voor de Bekkenbodempoli. Het telefoonnummer is 0485-84 53 45 (Urologie) of 0485-84 55 60 (Gynaecologie). De poliklinieken Urologie en Gynaecologie zijn op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur telefonisch bereikbaar.

 

U vindt de Bekkenbodempoli op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 104. U kunt zich melden bij de balie. 

Afspraak maken met de polikliniek Gynaecologie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Gynaecologie. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 55 60. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Gynaecologie op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 105.

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen) en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn.

De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum. Wachttijden polikliniek worden wekelijks geactualiseerd en de wachttijden opname maandelijks. Het Maasziekenhuis heeft over het algemeen korte toegangstijden zodat u snel bij ons terecht kunt. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens. 

 

Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijd / wachtlijst te openen. De wachttijden polikliniek zijn geactualiseerd op 4 mei 2018. De wachttijden opname zijn geactualiseerd op 4 mei 2018.

 

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen: (0485) 84 50 00 of: (0485) 84 51 00. Of u kunt uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. 

De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.


 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van de Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek

 

 

voor patiënten 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Bekkenbodempoli 43 dagen
Gynaecologie 35 dagen
Gynaecologische echo 18 dagen
Oncologie 21 dagen
Sterilisatie 35 dagen 21 dagen
Subfertiliteit 42 dagen