Interne geneeskunde

Interne geneeskunde of inwendige geneeskunde is het specialisme dat zich toelegt op het voorkomen, onderzoeken en behandelen van ziekten van de inwendige organen van de volwassen patiënt. Een arts die zich hierin gespecialiseerd heeft is een internist.


Het stellen van een diagnose bij klachten op gebied van de interne geneeskunde is vaak een ingewikkeld en doordacht proces. Hierbij vormen het verhaal van de patiënt - de zogenaamde anamnese - en het lichamelijk onderzoek de belangrijkste aanknopingspunten. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig om achter de oorzaak van de symptomen van de patiënt te komen.

 
Een internist opereert in principe niet, maar kan een operatie wel adviseren en hiervoor doorverwijzen naar een chirurg. Bij de preventie van ziekten heeft de internist een voorlichtende taak en ook daarbij kunnen op indicatie medicijnen voorgeschreven worden.

 

Binnen de polikliniek Interne Geneeskunde heeft het Maasziekenhuis ook een speciale MDL-poli voor patiënten met maag-, darm- of leveraandoeningen.

 • Alvleesklierkanker

  Bij deze vorm van kanker is kwaadaardig nieuwvorming van weefsel van de alvleesklier.


  Lees meer over alvleesklierkanker

 • Alvleesklierontsteking

  Wanneer de afvoer van spijsverteringssappen wordt belemmerd is het mogelijk dat de alvleesklier niet het voedsel, maar zichzelf begint te verteren. Deze toestand gaat gepaard met ontstekingsverschijnselen; acute alvleesklierontsteking (pancreatitis).


  Meer informatie over alvleesklierontsteking

 • Amyotrofe lateraal sclerose (ALS)

  Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een neuromusculaire aandoening die leidt tot het zwakker worden van de spieren. Dit wordt veroorzaakt doordat de motorische zenuwen in het ruggenmerg en in het onderste deel van de hersenen - de zogenaamde hersenstam - afsterven.


  Lees meer over deze aandoening

 • Bloederziekte, bloedstollingsziekte

  Bij een bloederziekte of bloedstollingsziekte is er iets mis met de normale bloedstolling, waardoor langdurige bloedingen kunnen ontstaan.


  Lees meer over bloedstollingsziekte

 • Bloedvergiftiging

  Een bloedvergiftiging of sepsis ontstaat door de verspreiding van een bacterie in het bloed.


  Lees meer over bloedvergiftiging

 • Calciumgehalte te hoog

  Een te hoge concentratie van calcium in het bloed (hypercalciëmie) wordt soms bij toeval gevonden. De symptomen kunnen variëren van geen klachten tot vage klachten van moeheid.


  Lees meer over deze aandoening

 • Chronische alvleesklierontsteking

  Bij een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) worden de spijsverteringsenzymen al actief in de alvleesklier in plaats van in de darmen. Hierdoor wordt het weefsel van de alvleesklier als het ware door zijn eigen enzymen verteerd. Door deze zelfvertering gaat de alvleesklier ontsteken.

 • Coeliakie (glutenintolerantie)

  Het Nederlandse woord voor coeliakie (spreek uit: seuliakie) is glutenovergevoeligheid. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, haver, rogge en gerst. Bij coeliakie is de dunne darm overgevoelig voor deze eiwitten.


  Lees meer over deze aandoening

 • Colitis ulcerosa

  Een dikke darmontsteking met zweervorming wordt ook wel colitis ulcerosa genoemd. Dit is een langdurige aandoening waarbij zich in het slijmvlies van een deel of van de gehele dikke darm ontstekingen ontwikkelen die ulcera of zweren genoemd worden.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Crohn, ziekte van

  De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal. Meestal zijn de dunne en/of dikke darm ontstoken.


  Lees meer informatie over deze aandoening

 • Cysten

  Een cyste is een holte die omsloten wordt door een beschermende wand van cellen of bindweefsel en die vloeistof of een halfvloeibare vloeistof bevat.


  Lees meer over deze aandoening

 • Diabetes

  Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarvoor men levenslang behandeling nodig heeft. Bij diabetes maakt de alvleesklier geen of niet voldoende van het hormoon insuline.


  Lees meer over deze aandoening

 • Galblaasontsteking

  Soms zorgt een galblaasaandoening nauwelijks of niet voor klachten. Dan is een behandeling ook niet nodig. Maar als de galblaas ontstoken raakt, zorgt dat voor een voortdurende buikpijn en hoge koorts.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Galstenen

  Galstenen zijn harde, steenachtige massa's die in de galblaas of in het galkanaal voorkomen. Galstenen worden vaak veroorzaakt door een abnormale samenstelling van de gal (te veel cholesterol bijvoorbeeld), blokkering van de galuitstoot, infectie of erfelijke factoren.


  Lees meer

 • Galwegontsteking

  Ontsteking van de galwegen noemen we cholangitis. De galwegen dienen voor het vervoer van de gal die in de galblaas wordt opgeslagen. Bij de ziekte PBC (Primaire biliaire cirrose) raken de kleine galwegen geleidelijk aan ontstoken en gaan uiteindelijk dichtzitten.


  Lees meer over deze aandoening

 • Hepatitis

  Hepatitis is een ontsteking van de lever. Een ontsteking aan de lever is erg gevaarlijk omdat de lever zeer veel functies heeft.


  Meer informatie over de hepatitis 

 • Hepatitis B

  Hepatitis B is een besmettelijke virusziekte. Hepatitis wordt ook wel geelzucht genoemd, maar daar wordt geen hepatitis B mee bedoeld. Het virus dringt je lever binnen en veroorzaakt daar een ontsteking.


  Lees meer over de hepatitis B

 • Hepatitis C

  Hepatitis C is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus veroorzaakt een ontsteking aan de lever. Hepatitis C is alleen via bloedbloed contacten overdraagbaar.


  Lees meer over hepatites C

 • Hoge bloeddruk

  Bij iemand met een hoge bloeddruk is de kracht op de vaatwanden groter dan normaal. Hierdoor kunnen op termijn de wanden van de bloedvaten beschadigd raken, een proces dat atherosclerose (aderverkalking) wordt genoemd.


  Lees meer over hoge bloeddruk

 • Hypercholesterolemie 

  Hypercholesterolemie betekent dat de hoeveelheid cholesterol in je bloed verhoogd is. Dit wordt ook wel 'hyperlipidemie' genoemd.


  Lees meer informatie over hypercholesterolemie

 • Kanker

  Kanker is geen op zichzelf staande ziekte. Het is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij lichaamcellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Bij kanker is sprake van ongeremde celdeling. Deze celdeling komt echter niet tot stand omdat het lichaam er behoefte aan heeft. De cellen blijven zich zonder noodzaak delen.

 • Lactose-intolerantie

  Mensen met lactose-intolerantie krijgen last van darmproblemen als ze te veel van de stof lactose (melksuiker) binnen krijgen. Lactose komt vooral voor in melk en melkproducten, maar ook in kant-en-klaarproducten waar melkbestanddelen in zitten.


  Lees meer over deze aandoening

 • Leveraandoening

  Een leveraandoening is een ziekte die voornamelijk de lever betreft. De lever heeft verschillende belangrijke functies. De voornaamste taken zijn: de stofwisseling, het samenstellen van de bloedvloeistof en het zuiveren van bloed.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Leverkanker

  Bij leverkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de lever. Meestal is de tumor een uitzaaiing van een kwaadaardige tumor elders in het lichaam.

 • Maagdarmaandoening

  Er wordt gesproken van een maag-darmaandoening wanneer er een ontsteking, een beschadiging of zelfs een tumor ontstaat. De meest frequente oorzaak is een infectie door een bacterie, vaak door voedselvergiftiging of een "gewone buikgriep".


  Lees meer over deze aandoening

 • Maagdarmontsteking

  Voedselvergiftiging, alcoholmisbruik en bepaalde stoffen kunnen in de maag en darm een acute ontsteking veroorzaken. Hoe ernstig de ontsteking is en wat precies de symptomen zijn, hangt af van de oorzaak. De infectie veroorzaakt meestal koorts, buikpijn, diarree en misselijkheid. Soms moet je ook braken.

 • Maagkanker

  Een kwaadaardig gezwel van het slijmvlies van de maag wordt maagkanker genoemd. Maagkanker kan soms jaren bestaan, zonder dat er duidelijke klachten aanwezig zijn.


  Lees meer over maagkanker

 • Maagzweer

  Bijna een op de tien Nederlanders heeft een maagzweer. In de laatste jaren is het steeds duidelijker geworden dat maagzweren worden veroorzaakt door een bacil, de Helicobacter Pylori.


  Lees meer over een maagzweer

 • ME / CVS

  ME (myalgische encefalomyopathie) is de medische benaming voor het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Het is geen nieuwe ziekte, maar heeft de laatste paar jaar wel meer aandacht gekregen en "niet onbelangrijk" eindelijk acceptatie.


  Meer informatie over ME / CVS

 • Multiple sclerose (MS)

  Multiple Sclerose (kortweg MS) is een chronische of recidiverende aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het is een ernstige ziekte die zich vooral openbaart bij volwassenen tussen het 20e en 40e levensjaar.


  Lees meer over multipe sclerose (MS)

 • Schildklierproblemen

  De schildklier is een klier in de halsstreek. De schildklier is verantwoordelijk voor het goed functioneren van stofwisselingsprocessen en de groei. Schildklierproblemen komen erg veel voor en kunnen meestal vastgesteld worden voordat ze ernstig worden.


  Lees meer over schildklierproblemen

 • Slokdarmkramp

  De slokdarm vormt de verbinding tussen de mond en de maag. Een zeldzame aandoening waarvan de oorzaak niet bekend is, is kramp van de slokdarm (achalasie). Regelmatige en herhaalde spierkrampen, pijn in de borst, slikproblemen en opgeven van maagsap zijn de verschijnselen.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Stofwisselingsziekte

  Bij een stofwisselingsziekte is sprake van een stoornis in het normaal functioneren van de stofwisseling. De normale scheikundige processen zijn verstoord, waardoor van bepaalde stoffen te weinig, van andere juist te veel of geheel nieuwe afvalproducten worden gevormd.


  Lees meer over een stofwisselingsziekte

 • Trombose

  Trombose is een bloedprop(je) in een bloedvat (ader of slagader) of in het hart. Trombose in een ader noemt men veneuze trombose, als het stolsel in een slagader zit heet het arteriële trombose.Een bloedstolsel (trombus) in een ader kan spontaan ontstaan


  Lees meer over deze aandoening

 • Trombose (Factor-V-Leiden)

  Factor-V-Leiden is een erfelijke aandoening. Het is een afwijking van het stollingsgen. Het zorgt voor een verhoogde kans op stolselvorming van het bloed in de bloedvaten.

Afspraak maken met de polikliniek Interne Geneeskunde

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw (huis)arts u doorverwezen heeft. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 60. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Interne Geneeskunde op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 115.

Afspraak maken met de polikliniek Maag-, darm- en leverpoli

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 60. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de Maag-, darm- en leverpoli op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 115. U kunt zich melden bij de balie van de poli Interne Geneeskunde. 

Afspraak maken met de polikliniek Osteoporose en Fractuurpreventie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 60. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Osteoporose en Fractuurpreventie op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 115. U kunt zich melden bij de balie van de poli Interne Geneeskunde.De poli Osteoporose en Fractuurpreventie is geopend op maandag, dinsdag en donderdagochtend.

Afspraak maken met de polikliniek Schildkliernoduspolikliniek

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Interne geneeskunde. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw huisarts of specialist u heeft doorverwezen.

 

De polikliniek is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 60. U kunt ook online een afspraak maken.

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen) en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn.

De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum. Wachttijden polikliniek worden wekelijks geactualiseerd en de wachttijden opname maandelijks. Het Maasziekenhuis heeft over het algemeen korte toegangstijden zodat u snel bij ons terecht kunt. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens. 

 

Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijd / wachtlijst te openen. De wachttijden polikliniek zijn geactualiseerd op 4 mei 2018. De wachttijden opname zijn geactualiseerd op 4 mei 2018.

 

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen: (0485) 84 50 00 of: (0485) 84 51 00. Of u kunt uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. 

De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.


 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van de Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek

 

 

voor patiënten 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Diabetes mellitus 14 dagen
Endocrinologie (schildkliernoduspoli) 10 dagen
Hypertensie 14 dagen
Interne geneeskunde algemeen 14 dagen
Nefrologie 14 dagen
Oncologie/hematologie 0 dagen
Osteoporose 28 dagen