Oncologie

Het medisch specialisme oncologie legt zich toe op het onderzoeken en behandelen van kanker. De term 'oncologie' komt van het Griekse woord 'onkos' (massa of tumor) en het achtervoegsel 'logie' (leer of kunde).


De taken van een oncoloog zijn:

- het onderzoeken van mensen die (mogelijk) kanker hebben;

- het voorschrijven van chemotherapie of andere behandelwijzen;

- nazorg aan kankerpatiënten;

- het verlichten van pijn en andere ongemakken van patiënten in de laatste levensfase (palliatieve zorg).

 

Teamwerk

Een oncoloog maakt meestal deel uit van een multidisciplinair team van medisch specialisten die samen zorg dragen voor de best mogelijke behandeling en nazorg. Dit zijn vaak een patholoog, een radioloog, een chirurg, een longarts, een uroloog, een gynaecoloog, een neuroloog en een radiotherapeut.

 

Samenwerking met Radboudumc

Onder het motto 'Kwaliteit dicht bij huis' werken de oncologen in het Maasziekenhuis nauw samen met specialisten van het Radboudumc Nijmegen. De samenwerking heeft belangrijke voordelen: u kunt rekenen op een hoge kwaliteit van de medische zorg.

Overige informatie

Op internet is ontzettend veel informatie te vinden over kanker en behandelingen. Een goed startpunt om digitale informatie te vinden, is kanker.nl. In de uitgebreide bibliotheek vindt u alles wat u maar wilt weten over verschillende kankersoorten, behandelingen en gevolgen.

 

Naast een bron van goede informatie is kanker.nl ook een online community. Hier kunnen mensen die geraakt worden door kanker elkaar online ontmoeten. Voor (ex-)patiënten, naasten, erfelijk belaste mensen en nabestaanden.

 

Het platform kanker.nl bestaat sinds juni 2013. Het is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Sinds 2016 beheert en ontwikkelt de onafhankelijke Stichting kanker.nl het platform in nauwe samenwerking met de initiatiefnemers. Zo wordt het platform gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, deelt IKNL haar patiëntgerichte tools, kennis en informatie op kanker.nl en wordt bij de informatievoorziening samengewerkt met de NFK en (kanker)patiëntenorganisaties. De informatie op deze website wordt gecontroleerd door medische experts. U kunt er dus van uitgaan dat de informatie betrouwbaar en up-to-date is.

 • Alvleesklierkanker

  Bij deze vorm van kanker is kwaadaardig nieuwvorming van weefsel van de alvleesklier.


  Lees meer over alvleesklierkanker

 • Borstkanker

  Onderzoek op de Mammapoli

  Als er bij u een borstafwijking is vastgesteld, dan kunt u op de mammapoli terecht voor verder onderzoek. De werkwijze is zo georganiseerd, dat de onderzoeken die nodig zijn om de diagnose vast te stellen, zoveel mogelijk op dezelfde dag plaatsvinden. Aan het einde van de dag worden de bevindingen van de onderzoeken met u besproken. Meestal heeft u binnen één dag ook al een behandeladvies.

  Naar de mammapoli

   

  Persoonlijke begeleiding

  Als u gehoord heeft dat u borstafwijking heeft, of mogelijk dat er sprake is van borstkanker, dan heeft u ongetwijfeld veel vragen. Dan is het prettig als er één aanspreekpunt is. In het Maasziekenhuis is de casemanager mammacare het aanspreekpunt waar u met uw vragen en zorgen terecht kunt. 

   

  Team mammacare

  Bovenste rij: casemanagers mamacare Mariska Janssen, Regy Peters en Ria Vervoort

  Onderste rij: radioloog J. Duyck, chirurg O. Boelens en oncoloog B. Scholtes

   

  Samenwerking Maasziekenhuis en Radboudumc

  Borstkankerzorg is een van de specialismen waarbij sinds enkele jaren een zeer vergaande vorm van samenwerking bestaat tussen het Maasziekenhuis en het Radboudumc Centrum voor Oncologie. Deze aanpak is vrij uniek in Nederland en maakt het mogelijk om patiënten dicht bij huis de beste kwaliteit van zorg te bieden. Lees meer over de samenwerking

   

  Na de behandeling

  Is uw behandeling voor borstkanker afgerond en u bent genezen verklaard? Dan blijft u nog minimaal 5 jaar onder controle in het Maasziekenhuis. Als na die tijd alle controles goed zijn, is een jaarlijkse controle niet meer nodig. Uw specialist bespreekt dit met u. Wij adviseren u dan tot uw 75e jaar elke twee jaar een mammografie te laten maken. Hiervoor kunt u een afspraak maken met uw huisarts. U kunt ook deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Hiervoor krijgt u tot uw 75e jaar automatisch een uitnodiging.

   

  Lees meer over deze aandoening

 • Borstkanker bij mannen

  In een borstklier kan zich een kwaadaardige tumor ontwikkelen. Borstkanker begint soms met een voelbaar knobbeltje dat soms pijnlijk kan zijn. Borstkanker kan ook bij mannen voorkomen.


  Meer informatie over borstkanker bij mannen is te vinden op
  www.mannenmetborstkanker.nl

 • Darmkanker

  Darmkanker komt vooral voor in de dikke darm en endeldarm. Het treft vooral mensen op oudere leeftijd (vanaf 60 jaar), maar het kan ook voorkomen op jongere leeftijd. Bij vroegtijdige opsporing is darmkanker over het algemeen goed te behandelen.

   

  Persoonlijke begeleiding

  Als u gehoord heeft dat er bij u een afwijking in de darmen is gevonden, of mogelijk dat er sprake is van darmkanker, dan heeft u ongetwijfeld veel vragen. Het is prettig als dan er één aanspreekpunt is. In het Maasziekenhuis kunt u met al hun vragen en zorgen terecht bij de casemanager coloncare.

   

  Stomazorg

  Bij elke buikoperatie bestaat de mogelijkheid dat er een (tijdelijk) stoma aangelegd moet worden. Een stoma krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Om u tijdens de opname goed te kunnen begeleiden, maakt u voor de operatie al kennis met de stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige begeleidt en informeert u uitgebreid over de stoma en de verzorging van de stoma. Meer informatie over stomazorg

   

  Samenwerking Maasziekenhuis en Radboudumc

  Maasziekenhuis Pantein en het Radboudumc werken intensief samen op het gebied van oncologie. Dat geldt ook voor darmkanker. Het voordeel van deze samenwerking is dat u voor veel onderzoeken en behandelingen ook in het Maasziekenhuis terecht kunt. Op deze manier krijgt u de beste zorg dicht bij huis.

   

  Lees meer over deze aandoening

 • Eierstokkanker

  Eierstokkanker duidt op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen in de eierstok(ken). Eierstokkanker geeft meestal pas laat klachten.


  Lees meer over eierstokkanker.

 • Immunotherapie

  Immunotherapie is een verzamelnaam voor behandelingen tegen kanker waarbij het eigen afweersysteem wordt gestimuleerd om de kankercellen aan te vallen.

   

  Immunotherapie kan worden voorgeschreven bij verschillende typen kanker. In het Maasziekenhuis wordt immunotherapie toegepast bij patiënten met longkanker die al andere behandelingen hebben gehad.

   

  Samenwerking Maasziekenhuis en Radboudumc
  Maasziekenhuis Pantein en het Radboudumc werken intensief samen op het gebied van oncologie. Dat geldt ook voor immunotherapie. Het voordeel van deze samenwerking is dat beide ziekenhuizen werken volgens dezelfde procedures en werkwijzen. De artsen en verpleegkundigen van het Maasziekenhuis hebben intensief contact met collega’s van het Radboudumc. Zo kunnen we in het Maasziekenhuis dezelfde hoogwaardige kwaliteit van zorg bieden als in het Radboudumc. 

   

  De samenwerking van het Maasziekenhuis en Radboudumc is vormgegeven in Longkankernet. Meer informatie over Longkankernet

   

  Meer informatie
  Radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/immunotherapie
  Kanker.nl

 • Kanker

  Kanker is geen op zichzelf staande ziekte. Het is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij lichaamcellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Bij kanker is sprake van ongeremde celdeling. Deze celdeling komt echter niet tot stand omdat het lichaam er behoefte aan heeft. De cellen blijven zich zonder noodzaak delen.

 • Longkanker

  Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Kanker kan zich ook vanuit een ander orgaan via het bloed en lymfeklieren verspreid hebben naar de longen, zodat een tumor in de long ontstaat.


  Lees meer over longkanker

   

   

  Begeleiding bij longkanker
  Voor, tijdens en na uw behandeling kunt u bij de casemanagers longoncologie terecht voor ondersteuning en begeleiding. De casemanagers oncologie zijn verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor mensen met kanker. Zij zijn uw aanspreekpunt voor al uw vragen over uw aandoening en behandeling. U kunt contact opnemen met de casemanagers longoncologie via de polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer 0485-84 53 95.

   

  Casemanagers longoncologie:
  - Annemieke Janssen
  - Ellen Roosenboom

 • Maagkanker

  Een kwaadaardig gezwel van het slijmvlies van de maag wordt maagkanker genoemd. Maagkanker kan soms jaren bestaan, zonder dat er duidelijke klachten aanwezig zijn.


  Lees meer over maagkanker

 • Prostaatkanker

  De prostaat is een orgaan dat alleen bij de man voorkomt. Het blijft ook na de pubertijd groeien. Hierbij kunnen afwijkingen ontstaan.

   

  De twee meest voorkomende aandoeningen aan de prostaat zijn:

  • goedaardige prostaatvergroting (dit leidt meestal tot plasklachten)
  • prostaatkanker.

  Eén op de tien mannen in Nederland krijgt prostaatkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het is vaak een langzaam groeiende vorm van kanker. 


  Lees meer over prostaatkanker

Afspraak maken met de polikliniek Mammapoli

De huisarts verwijst u naar de Mammapoli. Binnen 5 werkdagen kunt u terecht op de Mammapoli. U ontvangt zo snel mogelijk telefonisch bericht over deze afspraak.

 

Om een afspraak te verzetten of te annuleren, neemt u contact op met de Oncologie. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 55 26.

 

U vindt de Mammapoli op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 101. U kunt zich melden bij de balie van de poli Oncologie. 

Afspraak maken met de polikliniek Oncologie

Voor een eerste afspraak verwijst uw huisarts u waarschijnlijk door naar een medisch specialist, bijvoorbeeld een internist, een chirurg, een longarts, een uroloog of een gynaecoloog. Bij verdenking op kanker wordt u gemiddeld binnen 1 week op de polikliniek gezien.

Poliklinieken