Oogheelkunde

Oogheelkunde legt zich toe op de behandeling van ziekten van het oog,  de oogleden, oogkas en traanwegen. Die behandeling is vaak met medicijnen, maar soms ook door middel van een behandeling met de laser of een operatie.


Tijdens uw bezoek aan de oogarts wordt meestal een aantal vaste onderzoeken gedaan zoals het opmeten van uw gezichtsscherpte en uw oogdruk. Ook kunnen de pupillen gedruppeld worden om ze te verwijden, waarna de oogarts ook de binnenkant van uw oog kan onderzoeken. Dit kan ongemak veroorzaken, waardoor het zelf autorijden niet verstandig is.

Samenwerking
In het oog kunnen ook aandoeningen van de rest van het lichaam tot uiting komen. Daarom ziet een oogarts veel patiënten van andere specialisten. Denk hierbij aan diabetespatiënten, patiënten met een hoge bloeddruk en patiënten met neurologische aandoeningen.

 • Beroerte, centrale netvliesslagader

  Een beroerte is een aandoening van een bepaald gedeelte van de hersenen, doordat de bloedtoevoer naar dit gedeelte verstoord is. In dit geval is de centrale netvliesslagader gestoord waardoor het netvlies achter in het oog niet goed genoeg van zuurstofrijk bloed kan worden voorzien

 • Glaucoom

  Glaucoom (groene staar) is een verzamelnaam voor oogziekten die gekenmerkt worden door een te hoge druk in het oog. Bij glaucoom kan in enkele uren de druk van de vloeistof in de oogbol enorm stijgen. Hierdoor worden de bloedvaten die de oogzenuw voeden samengedrukt en kunnen verstopt raken.


  Lees meer over deze aandoening


 • Hoornvliesbeschadiging

  Aan de voorzijde van het oog bevindt zich het hoornvlies (de cornea). Het hoornvlies is het doorzichtige gedeelte van de harde oogrok. Hoornvliesbeschadigingen kunnen pijn, irritatie en vermindering van het zicht veroorzaken.

   

  Lees meer over deze aandoening

 • Netvlies degeneratie

  Dit is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt (macula degeneratie). Netvliesdegeneratie betekent dat in de gele vlek een achteruitgang in de functie ontstaat. Hierdoor wordt de gezichtsscherpte minder en neemt het vermogen in het donker te zien af.


  Meer informatie over deze netvlies degeneratie

 • Netvlies(slag)ader (centrale) verstopping

  aandoeningen/netvliesslagadercentraleverstopping/677 Het netvlies ontvangt de afbeelding van de werkelijkheid en zet deze om in elektrische signalen, die naar de hersenen gaan. Het belangrijkste bloedvat dat het netvlies van bloed voorziet kan door een bloedstolsel verstopt raken. Hierdoor krijgt het netvlies geen bloed en dus ook geen zuurstof meer.

 • Netvliesbeschadiging

  Het netvlies van het oog kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. Algemene ziektetoestanden, vooral hoge bloeddruk, suikerziekte, nieraandoeningen, slagaderverkalking, trombose en bloedziekten kunnen alle het netvlies beschadigen. 

   

  Lees meer over deze aandoening.

 • Netvliesloslating

  Een netvliesloslating (ablatio retinae) komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Wanneer het netvlies loslaat, wordt het contact met deze bloedvaten verbroken. De meest voorkomende oorzaak van een loslating is het ontstaan van een scheur of gaatje in het vlies dat soms voorkomt bij ouderen die bijziend zijn

 • Oog oververmoeid

  Veel mensen zijn lichtelijk verziend zonder van de symptomen van deze aandoening veel last te hebben. Toch kunnen ze aanleiding geven tot een overmatige inspanning van de ogen, een pijnlijk of onbehaaglijk gevoel in het oog, omdat voortdurend de spiertjes rondom de lens aangespannen worden (accommodatie) om scherp te kunnen zien.


  Lees meer over deze aandoening

 • Oogaandoeningen

  Oogaandoeningen kunnen te maken hebben met de breking van lichtstralen in het oog, zoals bijziendheid en verziendheid.


  Lees meer over deze aandoening

 • Ooghaar ingegroeid

  Wanneer een ooghaar van het ooglid naar binnen is gegroeid geeft dit meestal irritatie van de oogbol. De haar wrijft over de oogbol. Hierdoor ontstaat irritatie (pijn en jeuk) en kan de oogbol gaan ontsteken.


  Meer informatie over deze aandoening.

 • Ooglid uitstulping (ectropion)

  Gewoonlijk sluiten het bovenste en onderste ooglid op elkaar aan en beschermen zo het oog tegen beschadiging en uitdroging. Bij een uitstulping van het ooglid (ectropion) sluit het onderste ooglid niet goed tegen de oogbol aan. Het onderste deel van de oogbol is onbedekt en het onderste ooglid keert gedeeltelijk naar buiten.


  Meer over deze aandoening

 • Oogzenuwontsteking

  Bij een ontsteking van de oogzenuw raakt de zenuw gezwollen en rood, en de zenuwvezels werken niet goed meer. Als er veel vezels aangedaan zijn, zien we slecht. Maar als de ontsteking mild is, kan het gezichtsvermogen bijna normaal zijn.


  Lees meer over deze aandoening

 • Staar (grijze)

  In de volksmond wordt grijze staar of cataract ook wel gewoon 'staar' genoemd. Niet te verwarren met groene staar (glaucoom) Bij staar wordt de lens van het oog troebel.


  Lees meer over staar

 • Traanzakje-ontsteking

  De traanklier in het oog bestaat uit een systeem van kliercellen en buisjes. In het traanzakje wordt door de traanklier geproduceerd vocht opgeslagen. Bij een ontsteking van het traanzakje is de traanvorming meestal pijnlijk.


  Meer informatie over deze aandoening

Afspraak maken met de polikliniek Oogheelkunde

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Oogheelkunde. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 70. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Oogheelkunde op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 103.

Afspraak maken met de polikliniek Orthoptie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Oogheelkunde. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw huisarts, oogarts of jeugdarts u doorverwezen heeft. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 70. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Orthoptie op de eerste verdieping van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 103. U kunt zich melden bij de balie van de poli Oogheelkunde.

Poliklinieken

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen) en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn.

De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum. Wachttijden polikliniek worden wekelijks geactualiseerd en de wachttijden opname maandelijks. Het Maasziekenhuis heeft over het algemeen korte toegangstijden zodat u snel bij ons terecht kunt. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens. 

 

Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijd / wachtlijst te openen. De wachttijden polikliniek zijn geactualiseerd op 4 mei 2018. De wachttijden opname zijn geactualiseerd op 4 mei 2018.

 

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen: (0485) 84 50 00 of: (0485) 84 51 00. Of u kunt uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. 

De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.


 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van de Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek

 

 

voor patiënten 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Oogheelkunde algemeen 10 dagen
Orthoptie 10 dagen
Staaroperatie 10 dagen 27 dagen