Radiologie

Radiologie is het medisch specialisme dat gericht is op het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven.


Radioloog

De radioloog is de specialist die onderzoek verricht en diagnoses stelt met behulp van apparaten die weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken. Zo kan hij vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan normaal of afwijkend is. De radioloog kan zo nodig ook stukjes weefsel wegnemen (punctie) voor nader onderzoek. 

 

Bij de onderzoeken maakt de radioloog gebruik van:

  • röntgenstralen (röntgenfoto's, CT-scan, mammografie, botdichtheidsonderzoek, kaakfoto's, doorlichtingsonderzoek),
  • geluidsgolven (echografie) en van
  • magnetische velden (MRI-scan).


Lees verder over radiologisch onderzoek

  • Echo

    Met echoscopie worden weefsels en organen onderzocht met behulp van geluidsgolven. De golven worden door 'hard' weefsel (zoals botten) beter weerkaatst dan door zacht weefsel - zoals huid, spieren en organen. De teruggekaatste golven worden op een beeldscherm vertaald in lichte en donkere gebieden.

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen) en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn.

De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum. Wachttijden polikliniek worden wekelijks geactualiseerd en de wachttijden opname maandelijks. Het Maasziekenhuis heeft over het algemeen korte toegangstijden zodat u snel bij ons terecht kunt. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens. 

 

Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijd / wachtlijst te openen. De wachttijden polikliniek zijn geactualiseerd op 4 mei 2018. De wachttijden opname zijn geactualiseerd op 4 mei 2018.

 

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen: (0485) 84 50 00 of: (0485) 84 51 00. Of u kunt uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. 

De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.


 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van de Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek

 

 

voor patiënten 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
CT 15 dagen
Dexa 7 dagen
Echografie 1 dag
Mammapoli Birads 0 (De foto geeft onvoldoende informatie en er is nader onderzoek nodig) 2 dagen
MRI 1 dag
Röntgenfoto’s Ivm corona maatregelen vinden de röntgenfoto's op afspraak plaats. Wachttijd is 0-1 dag.