1. Home
  2. Kosten ziekenhuiszorg
  3. Tarieven en zorgnota

Tarieven en zorgnota

Ziekenhuizen maken gebruik van zogenoemde Diagnose Behandel Combinaties (afgekort DBC’s) om de zorg in rekening te brengen. In een DBC is vastgelegd welke diagnose hoort bij een zorgvraag en welke onderzoeken en behandelingen daarvoor zijn uitgevoerd. Met elke zorgverzekeraar zijn er aparte afspraken gemaakt over tarieven voor de verschillende DBC’s.

Kaakchirurgie en onderzoeken die door uw huisarts zijn aangevraagd worden zonder DBC gefactureerd. In deze gevallen wordt het uitgevoerde onderzoek of de uitgevoerde behandeling gedeclareerd en vindt u deze terug op de zorgnota.

Wat kost mijn behandeling?

De totale kosten van uw behandeling zijn meestal pas na afloop van die behandeling helder. Daardoor zal het langer duren voordat het ziekenhuis de rekening naar de zorgverzekering stuurt en u hierover bericht krijgt. Eerst moet duidelijk worden wat er aan de hand is en welke zorg u nodig heeft. Hiervoor is een eerste afspraak in het ziekenhuis nodig. Soms moet u ook onderzocht worden. De prijzen van de meeste ziekenhuisbehandelingen zijn tot stand gekomen door onderhandelingen tussen uw zorgverzekeraar en het ziekenhuis.

Kosten van een belafspraak of online afspraak

Voor een belafspraak of een online afspraak, bijvoorbeeld via beeldbellen, worden kosten berekend. De kosten van een belafspraak of een online afspraak zijn hetzelfde als voor een afspraak in het ziekenhuis. Deze kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar en tellen mee voor het eigen risico. U kunt dus een rekening krijgen zonder dat u zelf in het ziekenhuis bent geweest.

Uw zorgnota

U kunt uw zorgnota of het declaratieoverzicht van uw zorgverzekeraar online bekijken via de 'mijn omgeving' van uw zorgverzekeraar. Voor behandelingen die vanaf 1 juni 2014 zijn gestart, ziet u precies wat in de zorgnota staat: de naam van het ziekenhuis, het specialisme, de consumentenomschrijving van de DBC's, de kosten, de begin- en einddatum van een DBC en de zorgactiviteiten. Het ziekenhuis declareert voor uw behandeling een of meerdere DBC's, afhankelijk van de duur van uw behandeling. De declaratie wordt naar de zorgverzekeraar gestuurd. De zorgverzekeraar controleert de declaratie van het ziekenhuis en verwerkt deze. Wanneer dit klaar is, ziet u de zorgnota in uw 'mijn omgeving' staan. Heeft u nog geen persoonlijke online account bij uw zorgverzekeraar? Via de website van uw zorgverzekeraar kunt u dit aanvragen.

Op de website van Zorgwijzer vindt u een uitgebreide uitleg over de zorgnota

Geen contract tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar

Als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het Maasziekenhuis, moet u mogelijk een deel van de kosten zelf betalen. Het ziekenhuis brengt dan de kosten in rekening, aan u als patiënt of aan de zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie over de vergoeding van uw behandeling op de pagina Kosten ziekenhuiszorg.