Diëtetiek

Op de afdeling Diëtetiek werken meerdere diëtisten (foto rechts). Zij zijn gespecialiseerd in het geven van advies op het gebied van voeding, vooral ter ondersteuning van een medische behandeling. Patiënten kunnen bij hen ook terecht voor voorlichting over voeding bij bepaalde aandoeningen. De diëtisten zijn tevens betrokken bij het voedingsbeleid van het ziekenhuis.


Diëtist

De diëtiste is de deskundige op het gebied van voeding en diëten. Zij adviseert bij de samenstelling van uw voeding en diëten. Daarbij houdt zij natuurlijk ook rekening met uw eetgewoonten, wat u lekker vindt en waar u niet van houdt.

 

Tijdens opname in het ziekenhuis

Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, kijkt uw behandelend arts niet alleen naar uw algehele gezondheid, maar ook naar uw voedingstoestand. Bent u de laatste maanden onbedoeld afgevallen? Bent u vaak misselijk? Gebruikt u aanvullende voeding? Soms geven de antwoorden op deze vragen aanleiding om een diëtist in te schakelen.

 

De diëtist komt bij u langs en gaat met u in gesprek over uw eetgewoonten: wat u graag lust, wanneer en hoeveel u eet. De diëtist verzamelt zo allerlei gegevens. Samen met u stelt hij/zij een advies op. Dit advies vormt de basis voor een dieetbehandelplan. Daarin staat hoe uw voedingspatroon eruit zou moeten zien. Bij het maken van uw eten houden onze koks natuurlijk rekening met dit plan. Uw arts en de diëtist controleren regelmatig hoe het met uw dieet gaat. Waar nodig krijgt u hulp en advies of wordt het dieetbehandelplan aangepast.

 • Coeliakie (glutenintolerantie)

  Het Nederlandse woord voor coeliakie (spreek uit: seuliakie) is glutenovergevoeligheid. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, haver, rogge en gerst. Bij coeliakie is de dunne darm overgevoelig voor deze eiwitten.


  Lees meer over deze aandoening

 • Diabetes

  Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarvoor men levenslang behandeling nodig heeft. Bij diabetes maakt de alvleesklier geen of niet voldoende van het hormoon insuline.


  Lees meer over deze aandoening

 • Galblaasaandoening

  De galblaas is een zakvormig orgaan dat dient als een tijdelijke opslagplaats voor gal die in de lever gemaakt wordt. Er kunnen verschillende galblaasaandoeningen optreden: galstenen, galblaasontsteking, galblaasvergroting, galblaaskanker en galgangafsluiting.


  Voor meer informatie over deze aandoening

 • Kanker

  Kanker is geen op zichzelf staande ziekte. Het is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij lichaamcellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Bij kanker is sprake van ongeremde celdeling. Deze celdeling komt echter niet tot stand omdat het lichaam er behoefte aan heeft. De cellen blijven zich zonder noodzaak delen.

 • Lactose-intolerantie

  Mensen met lactose-intolerantie krijgen last van darmproblemen als ze te veel van de stof lactose (melksuiker) binnen krijgen. Lactose komt vooral voor in melk en melkproducten, maar ook in kant-en-klaarproducten waar melkbestanddelen in zitten.


  Lees meer over deze aandoening

Afspraak maken met de polikliniek Diëtetiek

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de afdeling Diëtetiek. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw specialist u doorverwezen heeft. Het telefoonnummer is 0485-84 52 26.

 

U vindt de polikliniek Diëtetiek op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 115. U kunt zich melden bij de balie van de poli Interne Geneeskunde. 

Poliklinieken