Maag-Darm-Leverziekten (MDL-ziekten)

Het specialisme Maag-Darm-Leverziekten (MDL-ziekten), omvat de diagnostiek en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever en galwegen en het anale gebied.


U kunt via uw huisarts doorverwezen worden naar een maag-darm-leverarts. Uw huisarts kan u verwijzen voor een endoscopisch onderzoek (darmonderzoek) of voor een bezoek aan de polikliniek. Het is van belang dat u de verwijsbrief en/of de aanvraag voor het onderzoek, die u van de huisarts heeft gekregen, meeneemt naar het ziekenhuis. Ook is het raadzaam om een recent medicatie-overzicht mee te nemen naar de afspraak.


Maag-darm-leverziekten komen veel voor in alle leeftijdsgroepen. Het werkterrein van de maag-darm-leverarts (MDL-arts) loopt uiteen van aandoeningen als diarree en verstoppingen, tot hepatitis en levercirrose; van slikklachten tot alvleesklierkanker; van overgewicht en anorexia nervosa tot chronische darmontstekingen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

 • Alvleesklierkanker

  Bij deze vorm van kanker is kwaadaardig nieuwvorming van weefsel van de alvleesklier.


  Lees meer over alvleesklierkanker

 • Alvleesklierontsteking

  Wanneer de afvoer van spijsverteringssappen wordt belemmerd is het mogelijk dat de alvleesklier niet het voedsel, maar zichzelf begint te verteren. Deze toestand gaat gepaard met ontstekingsverschijnselen; acute alvleesklierontsteking (pancreatitis).


  Meer informatie over alvleesklierontsteking

 • Darmafsluiting

  Bij een darmafsluiting of ileus is de darmpassage belemmerd. Er ontstaat daardoor een opstopping van de darminhoud.


  Lees meer over deze aandoening

 • Darmkanker

  Darmkanker komt vooral voor in de dikke darm en endeldarm. Het treft vooral mensen op oudere leeftijd (vanaf 60 jaar), maar het kan ook voorkomen op jongere leeftijd. Bij vroegtijdige opsporing is darmkanker over het algemeen goed te behandelen.

   

  Persoonlijke begeleiding

  Als u gehoord heeft dat er bij u een afwijking in de darmen is gevonden, of mogelijk dat er sprake is van darmkanker, dan heeft u ongetwijfeld veel vragen. Het is prettig als dan er één aanspreekpunt is. In het Maasziekenhuis kunt u met al hun vragen en zorgen terecht bij de casemanager coloncare.

   

  Stomazorg

  Bij elke buikoperatie bestaat de mogelijkheid dat er een (tijdelijk) stoma aangelegd moet worden. Een stoma krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Om u tijdens de opname goed te kunnen begeleiden, maakt u voor de operatie al kennis met de stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige begeleidt en informeert u uitgebreid over de stoma en de verzorging van de stoma. Meer informatie over stomazorg

   

  Samenwerking Maasziekenhuis en Radboudumc

  Maasziekenhuis Pantein en het Radboudumc werken intensief samen op het gebied van oncologie. Dat geldt ook voor darmkanker. Het voordeel van deze samenwerking is dat u voor veel onderzoeken en behandelingen ook in het Maasziekenhuis terecht kunt. Op deze manier krijgt u de beste zorg dicht bij huis.

   

  Lees meer over deze aandoening

 • Darmperforatie

  Een darmperforatie kan optreden tijdens een buikverwonding, als complicatie bij een darmverstopping en ten gevolge van een ziekte.


  Lees meer over deze aandoening

 • Darmpoliepen

  Dit zijn meestal kleine gesteelde druifvormige gezwellen uitgaande van de darmwand die afzonderlijk of in groepen voorkomen en die a.h.w. in de darmholte uitsteken.


  Lees meer over deze aandoening

 • Darmvoorbereiding

  Bij een colonoscopie (ook wel: coloscopie) wordt de binnenbekleding/het slijmvlies van de dikke darm onderzocht. Dit gebeurt door een flexibele slang het lichaam van de patiënt in te brengen. Om de darm schoon te maken worden laxeermiddelen voorgeschreven.

 • Galblaasaandoening

  De galblaas is een zakvormig orgaan dat dient als een tijdelijke opslagplaats voor gal die in de lever gemaakt wordt. Er kunnen verschillende galblaasaandoeningen optreden: galstenen, galblaasontsteking, galblaasvergroting, galblaaskanker en galgangafsluiting.


  Voor meer informatie over deze aandoening

 • Galblaaskanker

  Tumoren van de galblaas kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. De goedaardige poliepen zijn vaak symptoomloos en worden meestal bij toeval ontdekt. Kwaadaardige tumoren worden bij 70-80% van de patiënten geassocieerd met een langdurige aanwezigheid van galstenen en worden vooral bij oudere vrouwen aangetroffen.

 • Galblaasontsteking

  Soms zorgt een galblaasaandoening nauwelijks of niet voor klachten. Dan is een behandeling ook niet nodig. Maar als de galblaas ontstoken raakt, zorgt dat voor een voortdurende buikpijn en hoge koorts.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Galstenen

  Galstenen zijn harde, steenachtige massa's die in de galblaas of in het galkanaal voorkomen. Galstenen worden vaak veroorzaakt door een abnormale samenstelling van de gal (te veel cholesterol bijvoorbeeld), blokkering van de galuitstoot, infectie of erfelijke factoren.


  Lees meer

 • Galwegontsteking

  Ontsteking van de galwegen noemen we cholangitis. De galwegen dienen voor het vervoer van de gal die in de galblaas wordt opgeslagen. Bij de ziekte PBC (Primaire biliaire cirrose) raken de kleine galwegen geleidelijk aan ontstoken en gaan uiteindelijk dichtzitten.


  Lees meer over deze aandoening

 • Leveraandoening

  Een leveraandoening is een ziekte die voornamelijk de lever betreft. De lever heeft verschillende belangrijke functies. De voornaamste taken zijn: de stofwisseling, het samenstellen van de bloedvloeistof en het zuiveren van bloed.


  Meer informatie over deze aandoening

 • Leverkanker

  Bij leverkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de lever. Meestal is de tumor een uitzaaiing van een kwaadaardige tumor elders in het lichaam.

 • Maagdarmaandoening

  Er wordt gesproken van een maag-darmaandoening wanneer er een ontsteking, een beschadiging of zelfs een tumor ontstaat. De meest frequente oorzaak is een infectie door een bacterie, vaak door voedselvergiftiging of een "gewone buikgriep".


  Lees meer over deze aandoening

 • Maagdarmontsteking

  Voedselvergiftiging, alcoholmisbruik en bepaalde stoffen kunnen in de maag en darm een acute ontsteking veroorzaken. Hoe ernstig de ontsteking is en wat precies de symptomen zijn, hangt af van de oorzaak. De infectie veroorzaakt meestal koorts, buikpijn, diarree en misselijkheid. Soms moet je ook braken.

 • Maagkanker

  Een kwaadaardig gezwel van het slijmvlies van de maag wordt maagkanker genoemd. Maagkanker kan soms jaren bestaan, zonder dat er duidelijke klachten aanwezig zijn.


  Lees meer over maagkanker

 • Maagzweer

  Bijna een op de tien Nederlanders heeft een maagzweer. In de laatste jaren is het steeds duidelijker geworden dat maagzweren worden veroorzaakt door een bacil, de Helicobacter Pylori.


  Lees meer over een maagzweer

 • Slokdarmkramp

  De slokdarm vormt de verbinding tussen de mond en de maag. Een zeldzame aandoening waarvan de oorzaak niet bekend is, is kramp van de slokdarm (achalasie). Regelmatige en herhaalde spierkrampen, pijn in de borst, slikproblemen en opgeven van maagsap zijn de verschijnselen.


  Meer informatie over deze aandoening

Afspraak maken met de polikliniek Maag-, darm- en leverpoli

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 60. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de Maag-, darm- en leverpoli op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 115. U kunt zich melden bij de balie van de poli Interne Geneeskunde. 

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen) en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn.

De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum. Wachttijden polikliniek worden wekelijks geactualiseerd en de wachttijden opname maandelijks. Het Maasziekenhuis heeft over het algemeen korte toegangstijden zodat u snel bij ons terecht kunt. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens. 

 

Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijd / wachtlijst te openen. De wachttijden polikliniek zijn geactualiseerd op 4 mei 2018. De wachttijden opname zijn geactualiseerd op 4 mei 2018.

 

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen: (0485) 84 50 00 of: (0485) 84 51 00. Of u kunt uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. 

De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.


 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van de Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek

 

 

voor patiënten 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Dikke darm kanker 5 dagen
Gastroscopie 1 dag
Maag-darm-lever 17 dagen